Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6824475 www.bgdnes.bg

Сърцето предава патриарх Неофит

Патриарх Неофит е приет в болница заради дългогодишните си проблеми със сърцето, научи "България Днес".

Главата на Българската православна църква беше приет в лечебно заведение в столицата в сряда, а от вчера сутринта вече се чувстваше по-добре и състоянието му беше стабилизирано.

Реклама

През 2011 г., като е Русенски митрополит, здравословното състояние на Неофит драстично се влоши и се наложи да му бъдат правени редица изследвания. Имаше съмнения, че е болен от левкемия, но подобни твърдения бяха категорично опровергани. Проблемът се оказа в клапите на сърцето - смесване на артериална и венозна кръв, от което пада хемоглобинът и не може да се вдигне. Седем години по-късно проблемите със сърцето на 72-годишния духовник продължават и затова беше хоспитализиран.

"Патриархът има известни коморбидни заболявания (едно и повече заболявания към основното заболяване - бел. ред.), свързани с възрастта. Изведен е от критичното състояние. Той все още е в реанимация, но е в отлично състояние. Помолихме патриарх Неофит да изпие чаша кафе и той го изпи", проф. Николай Младенов, началник на Клиниката по анестезиология и реанимация в столичната болница "Токуда". И допълни: "Всеки човек, който си носи определени заболявания, те на даден етап се обострят, а в даден момент са овладявани. Нещата към този момент са овладени".

Проф. Николай Младенов увери, че духовникът е под непрекъснат контрол. "Ако изхождаме от факта, че това са тримата водещи хора в тази държава - президентът, министър-председателят и патриархът, редно е и той да е наблюдаван съвсем стриктно. Той има и оперативни намеси в миналото и има нужда от динамичен и непрекъснат контрол", обясни лекарят.

"Вече започна неговата активна рехабилитация, като по-нататък екипът ще реши дали да бъде приведен в по-лек режим. И реанимацията се чувства по-добре, когато има Божи човек в нея - обикновено с Божията помощ правим чудеса!", завърши с усмивка проф. Младенов.

Пожелаваме на патриарха бързо да се възстанови!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама