Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6824835 www.bgdnes.bg

Поръчват кьотек за Човека-птица в затвора

Стайко Иванов с комоцио в болница

Ако се върна в килията, ще ме убият, жалва се осъденият за убийство делтапланерист

С комоцио в болница, в тежко състояние е делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека-птица. Той излежава 8-годишна присъда за убийство, което твърди, че не е извършвал. След като е издирван дълго време и тикнат в затвора в Пазарджик, започва личният му ад. В неделя е пребит в килията си, след което е откаран в болница. Настоява да бъде преместен в затвора в Пловдив.

"Атаката срещу мен е поръчкова. Ако се върна в килията, ще ме убият. Местете ме в Пловдив", жалва се пред близките си делтапланеристът.

Реклама

Нападан е и преди това. На 15 април, на прибиране от обяд в столовата получава зверски удари в гръб. Оплаква се на надзирател, пратен е в стационар и лекуван. Поискал е и второ освидетелстване за първия побой - от външна лечебница, но засега това не се е случило.

В затвора в Пазарджик е започнала вътрешна проверка за нападението. Уведомена е Районната прокуратура в Пазарджик. Случаят е отразен в регистъра за травматични увреждания.

Пострадалият е отделен от другите лишени от свобода, докато трае проверката. След това ще бъде преместен в друга група.

Засега не е ясно кой е поръчал и нападнал Иванов, нито причината за конфликта.

Делтапланеристът отдавна настоява да бъде настанен в друг затвор, но среща отказ от всички институции. Аргументът е, че няма близки в Пловдив, за да го местят там. Той обаче няма роднини и в Пазарджик.

Стайко е от Кърджали. Животът му се променя на 11 май 1997 г., когато се качва в буса на македонец на автостоп. После взимат друг стопаджия. Именно непознатият застрелва шофьора, бусът се блъска в крайпътно дърво, а истинският убиец изчезва.

Вторият стопаджия така и не е установен. Главен обвиняем за случая става Иванов. Не е открито оръжие, не са доказани мотиви. През 2005 година прокуратурата прекратява наказателното производство поради липса на доказателства.

Реклама

През 2006-а Стайко завежда дело срещу държавата за незаконно задържане за 7 месеца и влошеното си след ареста здраве. В този момент делото за убийството е възобновено и се точи с години, а Стайков е подсъдим. Хасковският окръжен съд му дава 8 години зандан. Стайко бяга в чужбина и с години се крие в различни страни. Издирван е от Интерпол, докато накрая е задържан и върнат в България.

В затвора е от 2016 година.

През 2017-а обявява гладна стачка, при която сваля над 30 кг. Молбата му за помилване е отхвърлена от вицепрезидента. Близките му са писали и до омбудсмана Мая Манолова, която им отговаря, че няма право да се намесва при произнесена присъда.

Реклама
Реклама
Реклама