Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6825774 www.bgdnes.bg

Григор е най-високият българин

Шие ризите си по поръчка, в баровете и метрото му е тясно 

Най-високият българин се казва Григор!

25-годишният мъж се извисява над 2,15 см, но гледайки го отстрани, ръстът му изглежда още по-внушителен. Когато Григор върви по улицата, трудно остава незабелязан, а повечето хора се редят на опашка, за да се снимат с него.

Григор си съперничи по височина с живеещия в Пещера (област Пазарджик) Борислав Цеков (32 г.), който е висок 217 см. Понеже разликата е много близка, а измерванията не са правени по едно и също време, не се знае със сигурност кой е по-висок. За разлика от Григор, който се радва на ръста си, "колегата" му Борислав не харесва високия си ръст, който е резултат от болест, наречена акромегалия, или, иначе казано, гигантизъм. От тийнейджърските си години Борислав не спира да расте. Носи 53-и номер обувки, едва намира подходящи дрехи, затова ги шие по поръчка.

Реклама

Самият Григор има обувки 50-и номер.

"Изненадващо кракът ми не е толкова голям, затова нямам проблем с намирането на обувки. В днешно време можеш да си купиш почти всичко от магазините. Нямам проблем и с намирането на облекло. Единственото, което правя по поръчка, са официалните ризи и панталоните", разказа пред "България Днес" великанът.

Животът на високо не е чак толкова розов. Григор Къртев споделя, че като малък често е изпитвал болки в коленете и кръста. Отдава страданията си и на това, че е бил по-слаб. Към днешна дата изпитва и някои други затруднения. Когато му се налага да ползва метро например.

"Оказа се, че новите мотриси са по-ниски от старите. Когато се налага да се возя в тях, трябва да си намеря място, за да седна, защото едва няколко сантиметра делят разстоянието от главата ми до тавана", признава гигантът.

Исполинът е роден във френския град Кале, съвсем близо до протока Ламанш, тъй като родителите му емигрират от България като млади. Там Григор прекарва по-голямата част от живота си. След това се мести за кратко в другия край на Франция, в град Лион, докато не решава да заживее в Канада. Записва да учи мениджмънт с финанси и икономика, като паралелно с това не спира да се занимава и с волейбол. Спортува с по-големия си брат - Иван, който е едва няколко сантиметра по-нисък от него. В Канада двамата бързо стават популярни и си печелят прякора Кулите-близнаци.

"В кампуса всички ни знаеха, защото бяхме най-високите. С брат ми бяхме в два различни университета и два пъти в годината играехме един срещу друг. Това никога не ме е притеснявало, защото, който и да бие, победата все е в семейството", допълва Григор.

Според него високият ръст се дължи на гена му. Интересното в случая е, че майка му и цялата й рода са с нисък ръст.

Реклама

"Майка ми ми стига някъде до лакътя, доста е ниска. Баща ми е висок. Не колкото мен и брат ми, но сме се метнали на него", размишлява високият младеж.

Въпреки спортните успехи и доброто ниво извън България, Григор решава да се прибере у нас преди 2 години. Опитва да продължи с волейбола, но бързо се отказва.

"Въпреки че намерих професионален отбор, нещата не се получиха. Получих много травми. Боляха ме коленете, кръстът, рамото също започна да ми прави проблеми. Писна ми и се отказах", разказва Къртев.

Така сменя рязко посоката и започва работа в банка. Първоначално колегите му са удивени от ръста му, но не след дълго свикват с него. Днес е заменил волейбола с фитнес и плуване.

Постоянните чужди погледи, приковани в особата му, са направили младежа малко суетен.

"Всички ме гледат, затова трябва да изглеждам добре", признава гигантът, заглаждайки косата си. Къртев признава, че не винаги е положително настроен към зяпачите, и допълва: "Зависи много от това, в какво настроение ще ме хванат!".

25-годишният младеж не е обвързан. Споделя, че в момента не търси нищо сериозно, и признава, че слухът, че жените си падат по по-високи мъже, е леко лъжовен. Едно от любимите му места за забавление са баровете. Не във всички обаче се чувства комфортно. В доста от тях столовете са малки и тесни за него и вместо да разпусне след работния ден, Григор се напряга допълнително.

"Обичам също да чистя. Падам си малко маниак на тази тема. Друго, което много обичам да правя, е да ям. И да готвя, като французин естествено. Една от ползите да си висок е това, че може да ядеш по много, без никакви грижи. Също така хората винаги помнят кой съм за цял живот", завършва Къртев.

Рекордът е 272 см

Най-високият мъж на планетата е бил с внушителния ръст от 272 см. Американецът Робърт Уадлоу е роден през 1918 г. Като бебе е бил висок 91 см. На 9 години вече можел да носи баща си, а като млад мъж за дрехите му е нужен три пъти повече плат от обичайното. Познат като "нежния гигант", Робърт изкарва прехраната си с обществени прояви. Превръща се в национална знаменитост. Попитан дали се дразни, когато хората го зяпат, той спокойно отвръща: "Не, просто ги гледам отвисоко."

Реклама
Реклама
Реклама