Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6826669 www.bgdnes.bg

Бомба за Очите разкъсва жена му

Нарковойната в Несебър взема невинни жертви

Взривът погубва брата и охранител на Тянка Желязкова

Бомба за несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите убива съпругата му Тянка през далечната 2001 г. Заложеният взрив в "Жигули" разкъсва освен жената, нейния брат Славчо Дерелиев-Рамиреса и бодигарда им Николай Бъчваров-Бъчето.

Веднага след бруталното кръвопролитие в Несебър ченгета обявяват, че атентатът е насочен срещу Митьо Очите, но погрешка са избити близките му. Според една от първоначалните версиите бомбата е поръчана от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно е разстрелян пред фитнес клуб в София. Причината за атаката срещу Митьо Очите е силовото заграбването на наркопазара от софийски мутри.

Реклама

След бомбения атентат несебърския Алкапоне се покрива за известно време. Тръгват слухове, че е изчезнал в чужбина, откъдето подготвя отмъщение срещу враговете си. Градската клюка носи, че тогава той имал още една много важна задача - сам да отгледа децата си, останали без майка. Двете му невръстни дъщери са поверени на грижите на бавачка - гъркинята Антигона Янулис. От страх за живота на момичетата, страховитият наркобос ги обгражда с тежка охрана. Не им разрешава да живеят като връстниците си. Когато стават тийнейджърки, им забранявал да ходят по купони и дискотеки, а ако все пак ги пуснел да се веселят навън, пращал с тях някоя от горилите си. Неотлъчно до момичетата е детегледачката им Антигона Янулис. Очите се залюбва с нея. Тя му ражда син, който е кръстен на баща си.

Междувременно за смъртта на Тянка, брат й и бодигарда им са задържани и осъдени на затвор доживот Стоян Димитров-Толупа, Кероп Погосян и Иван Рибов-Рибата. Разследването сочи Толупа като поръчител, а Кероп и Рибата като извършители. В решението си бургаските магистрати потвърждават първоначалната версия, че атентатът всъщност е имал за цел да убие Димитър Желязков.

Осъдените проговарят публично през 2014 г., 13 години след кървавия атентат. Те твърдят, че са станали жертви на скалъпено разследване и обвиняват следователя Иван Христов, че е разчистил пътя на Митьо Очите.

"Митьо си плати да ме вкарат в затвора и така стана. Иван Христов веднага след края на разследването стана горд собственик на хотел. Кой следовател има хотел? Като си излезе от вратата на РПУ-то на Слънчев брягу пресича улицата и си влиза в хотела "Авеню", каза Стоян Димитров-Толупа пред ТВ7. По думите му полицаите палят свещи Митьо Очите да не се спомине, защото всички са на заплата при него.

Осъдените за атентата срещу Очите правят многократни опити да инициират нов нов процес заради информацията, която имат. Твърдят, че в делото има значителни пропуски. Най-сериозният е свързан с Петко Петров. Това е човекът, който е пренасял взривното устройство. Той прави самопризнания и е освободен. Не задържат и друг, замесен в кървавия атентат - Продан Христакиев. Експертизи показвали, че той е с положителни натривки и доказано взривно вещество тротил по ръцете му от същия вид като това на взрива, убил тримата в Несебър. Въпреки всички опити за възобновяване на делото това не се случва и осъдените продължават да търкат нарове в пандиза.

Стоян Димитров-Толупа дори осъди държавата заради лоша храна и хлебарки в Бургаския затвор. В жалбата си той твърди, че нечовешките условия в пандиза му докарали цели дванадесет заболявания. Сред тях са псориазис, артропатия, невралгия, херпес Зостер, парализа на Бел, изкривяване на лицевите мускули, обриви и прочее. За тези си неволи Толупа претендира за обезщетение в размер на близо 700 000 лева, или по точно 150 лева за всеки един от 4612-те календарни дни, прекарани в затвора. В крайна сметка съдът постанови на Стоян Димитров да бъде изплатено обезщетение от 7800 лв. от страна на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Реклама

Другият осъден - Кероп Погосян, е признат за виновен като извършител на покушението. Той също получава затвор доживот. Твърди, че със загиналата Тянка са били състуденти. Описва я като много приятно момиче и като човек, когото той е харесвал.

Само един от обвиняемите - Николай Ганев, който е съхранявал самоделното взривно устройство, бе осъден на четири години затвор.

Митьо оцелява в престрелка

Несебърският наркобос Димитър Желязков оцеля и в още една рискова ситуация, която се разигра 15 години след кървавия атентат, отнел живота на жена му погрешка. Митьо Очите бе надупчен с куршуми при престрелка на мутрите му с кохортата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в курорта Слънчев бряг през юни 2016 г. Тогава Желязков бе надупчен с шест куршума, един от гардовете му бе убит, а друг - тежко ранен. Очите бе опериран многократно в Бургас, София и Турция. В първите часове лекарите не даваха никакви шансове за живота на пациента Желязков. Той обаче не само че оцеля, възстанови се, проходи и дори тръгна по фитнеси да помпа мускули.

Реклама
Реклама
Реклама