Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6829124 www.bgdnes.bg

Руски шпионин авер с родни наркобосове

В дружески отношения с родни наркобосове се оказа сръбски главорез, обвинен в шпионаж в полза на Русия, показа проверка на "България Днес". За това свидетелстват снимки, на които врачанските крими типове Николай Георгиев - Ники Цигането и Анри Ковачев се прегръщат с бившия член на зловещата паравоенна групировка "Тигрите на Аркан" Братислав Живкович. Тримата мъже позират заедно при дружеско посещение в Троянския манастир, а фотосът е качен във Фейсбук профилите им.

Прелюбопитната снимка е направена малко преди врачаните да бъдат арестувани от ГДБОП. Заедно с тях на топло при акцията на ГДБОП миналата седмица са прибрани братът на Анри – Манчо, и аверите им Първан Славчев-Бункера, Деян Иванов-Духаста и Неда Бенова. Срещу седмината е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на дрога.

Реклама

От съобщението на специализираната прокуратура стана ясно, че врачанската наркобанда се разследва от около половин година. Повод става жалба, подадена от 67-годишната Цветанка Евстатиева, която излежава присъда в швейцарски затвор за трафик на наркотици. Миналата година пенсионерката е заловена на летището в Цюрих да пренася 700 грама кокаин. Пред тамошните ченгета Цветанка разказва, че е изпратена в Бразилия от Манчо и Анри Ковачеви от Враца. Тя е вербувана за наркомуле, след като братя Ковачеви й отнемат с измама жилището заради уж невърнат кредит, обявиха от прокуратурата. С обещание да си върне апартамента възрастната жена се съгласява да пренесе дрогата. Информация за случая моментално е подадена и към българските власти, но първоначално реакция няма. Вместо това след публикуване на историята й в сайта Биволь нейният внук е жестоко пребит в центъра на Враца. Едва след това и при пускане на нови жалби до главния прокурор започва разследване по случая. Междувременно бивш член на бандата също подава сигнал в ГДБОП. В него разкаялият се бандит разказва подробности за обсъждани в негово присъствие мокри поръчки, заплахи над журналисти и множество случаи на рекет. Според сигнала на мафиота престъпната дейност на бандата е покривана от политици и ченгета във Враца. От думите му става ясно, че заловената пенсионерка Цветанка Евстатиева е само част от мащабна схема за трафик на дрога. Врачанските бандити поддържали връзка с българи, живеещи в Доминиканската република, които им осигурявали кокаина. Освен коката бандата на Ковачеви и Цигането правила опити да организира и канал за трафик на хероин от Русия за Сърбия.

Все страни, в които влияние и солидни контакти има аверът им Братислав Живкович. Пред репортер на вестника през 2011 г. Живкович се похвали, че години наред е воювал в Босна и Херцеговина. Там той е част от прочулото се със зверствата си паравоенно формирование "Сръбска доброволческа гвардия", известно и като "Тигрите на Аркан". Там ръководените от мафиота Желко Ражнатович-Аркан главорези са замесени в убийствата на хиляди мирни граждани.

При посещението си в България през 2011 г. сърбинът вербува десетки доброволци, които да се включат в планираната война с албанците за освобождение на Косово. Впоследствие повечето от тях се включиха и във военните действия в Украйна, окупацията на Крим от Русия.

В края на миналата година главорезът бе изгонен от Румъния по искане на тамошната служба за държавна сигурност. В специално съобщение разузнавачите обявиха, че през 2017 г. Живкович няколко пъти е посещавал страната, опитвайки да се сдобие със секретни документи за военни бази в Югоизточна Румъния и вербува агенти.

Пуска корени в „Атака“

Между обиколките си в Румъния и Крим Братислав Живкович многократно посещава и България. Освен срещите си с врачанските бандити той е активен участник и в прояви, организирани от русофилски организации. На 17 септември сърбинът участва в организираната от партия "Атака", руското консулство във Варна и рокерския клуб "Нощни вълци" дискусия под мотото "България и Русия - заедно завинаги!". Живкович дори заснема видео, което споделя във фейсбук, и се снима с част от организаторите.

Реклама
Реклама
Реклама