Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6829377 www.bgdnes.bg

Мечетата сирачета в стрес

Трите малки мечета, които бяха спасени в Родопите, са много стресирани и се плашат от хората. Това разкри пред "България Днес" Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Животните бяха открити в безпомощно състояние край смолянското село Барутин, а в момента са настанени в парка за танцуващи мечки в Белица, като контактите им с хора са силно ограничени. Не бива да бъдат излагани и на риск от заболяване.

Реклама

"Мечетата са на едва три месеца и са отбити преждевременно от майка си. Това ги е стресирало, тъй като в този период са силно зависими от нея и имат нужда да бозаят. Прекарали са едно денонощие сами без храна и течности. Доста са слабички. В момента се захранват с козе мляко, което е най-близо до мечешкото. Дават им се и витамини", добави Гечев.

Женското мече е най-едро - около 3 килограма, докато двете мъжки са по-дребни. Едното дори е изтърсаче и тежи само два килограма, но също има добър апетит. Бозайниците ще бъдат подложени на укрепваща диета, а след две седмици ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета. "След стабилизирането им те ще бъдат върнати в естествената им среда, тъй като това е най-доброто решение за тях. Мечетата ще бъдат пуснати в Родопите, които са техният ареал на обитание", поясни Гечев.

Експертът от "Четири лапи" изказа мнение, че майката на малките животни е била или прогонена, или убита от бракониери. По негови думи това било на 90% сигурно, тъй като възрастна мечка няма как да изостави малките си. От екоинспекцията в Смолян решиха да поставят фотокапани край село Барутин, за да следят дали майката няма да се появи в търсене на отрочетата си.

"Шансът на мечетата да оцелеят е малък, защото отглеждането на диви животни без тяхната майка, особено в този критичен период от възрастта им, е изключително трудно. Колкото и добри грижи да се полагат, смъртността при подобни случаи остава висока", завърши Гечев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама