Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6829411 www.bgdnes.bg

Делка Ненкова, българка, пробила в Холивуд: Изнасилиха ме на 17 г.

Отказах да се съблека за "Плейбой"

КОЯ Е ТЯ

Делка Ненкова е бивша гимнастичка и настояща актриса в Америка. Родена е на 11 декември 1987 г. в Пловдив. Завършва сопрано училище в Пловдив, както и спортната академия в София. Заминава за САЩ преди близо 10 години, където започва да се занимава с продуцентство и актьорство. Има зад гърба си автобиографичен филм и подготвя следващ проект. Критиката в САЩ вещае бляскаво бъдеще на пловдивчанката, която е определяна за "най-новата изгряваща звезда".

- Г-ца Ненкова, защо отидохте отвъд океана?

- Преследвах мечтата си да стана актриса. Дойдох преди 10 г. в Лос Анджелис и не знаех дума английски. Беше изключително трудно. Дори баща ми купи билета за Америка, имах 128 долара и нищо друго. Намерих си жилище, работех и учех денонощно почти 9 месеца. Записах допълнителни часове по актьорско майсторство и така полека започнах да си стъпвам на краката.

Реклама

- С какво се занимавахте, преди да решите да станете актриса?

- Бях акробатка в цирк, работила съм във видеотека в Пловдив, в кафенета, камериерка. Знам какво е да скачаш от работа в работа, но мечтата ми беше актьорството.

- От какво семейство сте?

- Интересно е моето семейство. Майка ми Райна е македонска българка, а баща ми Димитър е самоук музикант. Възпитавали са ме в патриотичен дух и силно държат на връзката с България, където и да си по света.

- Как решихте да станете актриса?

- Бях омагьосана от блясъка, красотата, маниерите на Грейс Кели, Анджелина Джоли. Харесва ми, че използват властта си и популярността си, за да подпомагат различни благотворителни каузи. За мен е удоволствие да играя, да снимам.

- Разкажете за биографичния ви филм "Делка - с високо вдигната глава".

- Този филм е вдъхновен от моята лична история. Заснехме го за 1 година. Филмът е за намирането на себе си и това да останеш себе си независимо от трудностите. Продукцията бе номинирана в класацията за "Оскар"-ите през 2016 г. Има и награди от международни филмови конкурси в Ница, Сан Диего и Лос Анджелис. А аз бях номинирана на филмовия фестивал в Ница за главна женска роля.

- Филмът ви среща с боксовата шампионка Дейзи Ланг и музикантите Цветанка и Иван Варимезови. Какво научихте от тях и лесно ли се сработихме?

Реклама

- Лесно се сработихме. И тя като мен е бивша гимнастичка и беше изключително забавно на снимките. С Цветанка и Иван Варимезови също беше забавно. Те са големи виртуози и българската общност в Щатите ги обожава. Много е трогателно да чуеш българска музика на стотици километри от родината.

- Била сте гимнастичка в цирк "Балкански". Какъв беше животът ви като акробатка?

- Бях републикански шампион на греда, имам медали от международни и национални първенства. Казваха, че съм "голямата надежда на България", бях и "Майстор на спорта". В цирк "Балкански" попаднах съвсем случайно. Тогава се казваше цирк "Европа" и в него имаше трупи от цял свят, включително и трупа "Балкански". Получих невероятни преживявания и опит, циркът е едно голямо семейство, където няма расови или други предразсъдъци. Чувствах се по-дива, по-свободна. По това време не успях да спечеля никакви пари, имахме големи разходи и не оставаше нищо, но все пак се радвам, че съм получила тази възможност.

- Защо се отказахте от кариерата си като гимнастичка?

- Не издържах на напрежението, тогава треньорът ми искаше да ме подготви вече за сериозни състезания. Постоянните тренировки, натискът, искаха неистови неща от мен, изморих се психически и физически.

- Вярно ли е, че сте била изнасилена по това време - нещо, което го има във филма ви?

- Да, случи се в България веднага след като завърших средното си образование. Бях на 17-18 г., присъствах на едно парти, бях заспала в една от стаите и се събудих и едно от момчетата от купона беше върху мен. Започнах да се съпротивлявам и да викам, но той беше боксьор, силно момче, и не успях да се измъкна. Тъжно беше, че най-добрата ми приятелка беше влюбена до уши в това момче и се надяваше да се омъжи за него. Тя спеше в съседната стая. И досега ме е срам да говоря за това и дълго време го пазех в тайна. Родителите ми разбраха от медиите за случая.

- Играли сте в "Железният човек" с Робърт Даунинг Джуниър, Мики Рурк и др. Какви личности са и лесно ли се работи с тях?

- Да, известността не ги е направила надути. Напротив. Бях на сцена с Мики Рурк, бях впечатлена от присъствието и от гласа му. Репетирахме заедно и направихме без проблем сцената. Иначе сме се засичали и извън снимачната площадка. Посещаваме един и същ фитнес и многократно сме разговаряли като приятели. Тогава ми беше признал, че явно имам "големи топки", за да се занимавам с продуценство и едновременно с това да съм актриса.

- Какви хора са звездите отблизо?

- Тези хора са постигнали всичко и са доста земни. С много артисти, режисьори и продуценти съм комуникирала и това е впечатлението ми за повечето от тях. Държат се скромно, отворени са към света. Имах честта да се запозная с внучките на Нелсън Мандела и те не правят изключение - много човечни.

- През миналата година Холивуд бе разтърсен от сексскандала с продуцента Харви Уайнстийн. Вие била ли сте склонявана към секс от хора от киноиндустрията?

- Продължавам да мисля, че това е "свят на мъжете". Този човек имаше огромна власт в киносредите, нормално е да се възползва от силата си. Не само в киното се случват такива неща, а във всички работни сфери. Има много момичета, познавам такива, които искат целенасочено по този начин да се издигнат в кариерата и го правят. Получавала съм подобни съблазнителни предложения, но никога не съм приемала. Понякога в моменти на слабост съм се замисляла защо не съм ги приемала, но мисля, че е по-добре така.

- Какви други роли сте имали?

- Бях поканена да участвам в сериал на ДПлейбойУ, но когато разбрах, че трябва да снимам гола, се отказах. По-късно ме бяха поканили да снимам фотосесия за списанието "Зайче на месеца", но аз пак отказах. Спираше ме, че трябваше да се събличам гола. По друг нелеп повод пропуснах да присъствам на партито на ДПлейбойУ в имението на Хю Хефнър на една Нова година. Явно не ми е писано.

- Какво най-много ви харесва в родината - любима храна, природа?

- Всичко ми харесва. Природата е същата. Обичам, като се връщам, да ходя на минерални бани. Посещавала съм баните в Хисаря и Песнопой, усещам веднага магическата сила на водата. Българската музика е уникална и не на последно място храната. Обожавам пълнени чушки с ориз, домашна лютеница и кисело зеле.

Реклама
Реклама
Реклама