Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6830731 www.bgdnes.bg

Колеги на Желяз обвинени за сделки с Китай

Собствениците на фирмата признават вина

Само имейли има прокуратурата в САЩ като доказателство срещу Андреев, сочи обвинителният акт

За нарушения при сделки с Китай са обвинени двама от колегите на Желяз Андреев, чието екстрадиране САЩ искат заради заобикаляне на ембаргото на Сирия при търговия с части за самолети. Това показват данни от обвинителния акт на прокуратурата в Маями. Според документа тамошните власти разполагат само с имейли срещу Желяз.

Реклама

29-годишният българин, който е бил служител в софийския колцентър на американска фирма AW-Tronics, беше арестуван на 7 април. Задържането му е по искане на властите в САЩ заради воденото там разследване за нарушаване на ембаргото на Сирия при сделки със стоки с двойна употреба.

След като прекара близо четири дни в ареста Окръжният съд в Добрич пусна Желяз срещу "подписка". Покрай ареста на Андреев се разбра, че обвинения във Флорида имат още четирима българи - Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Всички те са работили в софийския офис на американската фирма, чийто собственици са 40-годишният Али Каби, брат му Араш, на 43 г., и сестра им Марджан.

В началото на октомври 2017 г. те се признават за виновни, сключват споразумения и получават по две години затвор, а Мерджан - една. Араш е осъден да плати и 10 000 долара глоба. Тримата са обвинени в заговор и незаконен износ на забранени стоки за Сирия, на която Америка е наложила ембарго за всичко освен за някои медикаменти и храни, като за тях режимът е разрешителен. Стоките са изпращани на сирийските авиолинии, които са в списъка на компаниите, за търговия с които се изисква лиценз.

Петимата българи, замесени в историята, са работили в българския клон на AW-Tronics, управляван от Али Каби. От обвинителния акт по случая става ясно, че доказателствата на американските прокурори са предимно имейли. Сделките, заради които са обвиненията, са шест.

Те са за различни части за ербъс и АТР - превключватели, панели, трансмитери, кабели, захранващи витла, светлинни индикатори. Желяз Андреев е обвинен и за шестте сделки, Михаела Ненова - за две, Любка Христова - за четири, Искрен Георгиев - три сделки. Обвинението на Иван Сергиев е за сделка с Китай, която също нарушавала ембарго. За нея под отговорност е подведена и Ненова, както и тримата Каби.

За тази сделка американската прокуратура твърди, че през октомври 2014 г. Ненова е попълнила документ с невярно съдържание - че САЩ са крайната дестинация на стоката - отново самолетна част. След това Сергиев е препратил до Ненова имейл от американска фирма за доставки, че за износа на оборудването се изисква специален експортен лиценз. В отговор на това Ненова писала до офиса на AW-Tronics в Маями да пратят декларация на доставчика, че стоката няма да бъде изнасяна от САЩ. От имейлите на Ненова се разбира още, че такова грешно посочване на крайната дестинация не е прецедент за фирмата, както и че Ненова е наясно с рестрикциите за износ от САЩ. "Конспираторите си комуникират по имейл", пише в обвинителния акт.

Реклама

Според документа някои от тях купували от доставчици стоки от списъка за контролирана търговия, някои прикривали истинската дестинация на стоки от списъка. Това ставало, като ги изпращали до България или до Обединените арабски емирства, откъдето продуктите били реекспортирани към Сирия. Американското разследване твърди, че има плащания за незаконния износ, които са правени през трети компании.

50 хил. долара за адвокат

Между 30 000 и 50 000 долара са необходими за наемането на опитен юрист, който да движи случая на Желяз Андреев в САЩ. Неговите близки откриха дарителска сметка за набиране на средства за разходите около защитата на българина зад Океана.

"Обвиненията в САЩ нямат давност. Дори при провеждане на процес тук, в България, който бъде с положителен резултат за мен и екстрадирането бъде отказано, САЩ са в правото си да пуснат още на следващия ден нова червена бюлетина и това да се повтаря отново и отново. Ние вярваме в добрия изход от тази ситуация, но се подготвяме за най-лошия", обяснява Желяз Андреев.

Реклама
Реклама
Реклама