Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6831098 www.bgdnes.bg

Нова порция рушветчии в ДАИ

Нова порция корумпирани служители в ДАИ разкриха вчера при съвместна акция от специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС.

Операцията стартира в ранни зори. Ръководените от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев маскирани агенти започват с арест на служителите, контролиращи трафика на изхода на Благоевград в посока София. След като белезниците щракват за двамата инспектори, екипите се насочват към сградата на автомобилната администрация в града. Цивилните ченгета щурмуват помещенията и арестуват всички служители, отговарящи за контрола над транспортните фирми и проверките по пътищата.

Реклама

"Става въпрос за организирана престъпна група от длъжностни лица, които са искали подкупи от транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители", обяви наблюдаващият прокурор Петър Белчев. По думите му събираният рушвет варирал между 300 и 600 евро в зависимост от случая. Белчев не пожела да обяви откога съществува групата и колко човека влизат в нея. По думите му след провеждане на разпити и анализ на доказателства ще се прецени на колко от арестуваните над 15 души ще се повдигнат обвинения.

"Няма лошо да има арести на корумпирани колеги, но дано поне веднъж прокурорите успеят да докажат и вината им", коментира пред "България Днес" служител в автомобилната администрация.

Той припомни, че преди година спецпрокуратурата проведи подобна акция и в ДАИ - София. Тогава на топло бяха прибрани 12 изпитващи и двама собственици на автошколи. При обиските в домовете им са открити множество уличаващи документи и 115 хиляди лева, за които прокурори обявиха, че са от рушвети. На свиканата пресконференция шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев се похвали, че доказателствата за корупционната схема са железни. Включително и записи на разговори, в които се уговаряли изпитите. Самата схема действала от 2016 г. Срещу подкупи от по няколко бона неграмотни цигани и емигранти без проблеми вземали изпитите по листовки и кормуване. Няколко дни след разбиването на схемата "железните доказателства" започнаха да издишат. От първоначално арестуваните 14 човека обвинения бяха повдигнати на едва шестима. След кратък престой в ареста обвиняемите изпитващи бяха пуснати на свобода. След като прокуратурата не поиска от съда отстраняването им от длъжност, шестимата отново се върнаха на работа в ДАИ - София.

Година след акцията по информация на "България Днес" повечето от обвинените заемат същите постове, които според прокуратурата им позволяват да продават шофьорски книжки.

До под кривата круша стигна разследването и на арестуваните през 2015 г. заради рекет на тираджии инспектори в ДАИ - Хасково. При обиските в дома им бяха намерени огромни суми пари. От прокуратурата тогава обявиха, че част от случаите на рекет са заснети. На видеата са запечатани прелюбопитни реплики като "Хайде, комшу, обърни ми внимание, уважи ме", "Дай за кафе, комшу", "Проблем, комшу, имаш голяма пауза". В крайна сметка делото бе прекратено в края на миналата година.

Реклама
Реклама
Реклама