Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6831179 www.bgdnes.bg

Ники Шванца го закъса за пари

Варненският кримигерой Николай Иванов-Шванца го закъса за пари и поиска магистратите да му върнат гаранцията от 5 бона, научи "България Днес". Бившият на Мая Илиева, вдовицата на Главния от ВИС, и защитата му се досетили, че е изминала вече година от взетата му мярка за неотклонение и според закона парите могат да бъдат върнати. Затова те поискаха по-лека мярка от съда.

Адвокатът на Шванца посочи, че мерките на останалите обвинени като част от престъпна банда на Иво Иванов-Гела вече са отменени, а клиентът му няма да осуети процеса, ако бъде на облекчен режим.

Реклама

"Иванов е с изрядно процесуално поведение и не е ставал причина за отлагане на делото", категоричен бе и съдът. С оглед на изминалото време от повдигане на обвиненията магистратите намалиха гаранцията му от 5 на 2 хил. лева. Така Шванца ще получи 3 бона от сумата, която е превел на сметката на прокуратурата, за да си върне свободата. Прокуратурата обяви, че няма да протестира решението и то влиза в сила.

Наскоро варненецът пресметнал, че процесът ще му струва поне 20 бона. Сумата е само за самолетни билети отиване и връщане до Кипър, където се подвизава. Още през април м.г. магистратите отмениха забраната му да напуска страната, което му позволило да завърти бизнес на острова. Затова за всяко заседание, през 3-4 седмици, му се налагало да се качва на самолета, за да се връща в родината.

Проблемът в случая е, че процесът е забуксувал и повечето му явявания в спецсъда на ул. "Черковна" се оказали безсмислени. Едно от последните заседания се отложи заради липсата на адвокати. Призованите свидетели също отсвириха делото, а двама от тях вече не са между живите.

Основният свидетел срещу групата Атанас Радев-Ластика, който живееше със сестрата на Гела, почина мистериозно преди години. Наскоро се оказа, че още един от призованите - Сергей Маринов, е починал, като съдиите се позоваха на смъртния му акт. По този начин в процеса остават 30 явни свидетели и един анонимен. Подсъдими са Добрин Димитров-Боксьора, Николай Иванов-Шванца, Красимир Бояджиев, Юлиян Кръстев-Главичката, Гриша Динков, Михаил Трайков и Красимир Лузев. Към тях ще бъде присъединено делото на Иво Гела, Валентин Христов-Вальо Бандита и Янко Живков-Яшко Циганина, което се води задочно, след като тримата изчезнаха.

Според разследващите престъпната група се занимавала с убийства, изнудвания и наркоразпространение. В обвинителния акт обаче вместо конкретни нарушения на закона са посочени посегателства срещу личността, собствеността и обществено опасни престъпления.

Подсъдими коментираха, че истинският извършител на престъпленията е Ластика, който ги натопил. Той дори наговарял свидетели да пропеят срещу хората на Гела, смятат изправените на подсъдимата скамейка. Сега тези свидетели искали да разкажат истината в съда, но никой не ги призовавал. Сочените за бандити дори посочват Ластика като човека, който организирал атентати срещу тях и слагал бомби под колите им.

Реклама

Акцията срещу бандата е през 2015 г., когато Гела и Шванца не са в страната. Шванца се появява през февруари 2016 г., когато е привлечен като обвиняем.

Босът Иво Гела се укрил

Иво Гела, който е сочен за дясна ръка на покойния Жоро Илиев във Варна, е обвинен от разследващите като бос на престъпна група за убийства, изнудвания и наркоразпространение. Той успя да духне при спецакцията срещу групата през 2015 г. и оттогава е в неизвестност. Уликите срещу него се разследваха задочно, но сега материалите ще бъдат обединени с останалите.

Реклама
Реклама
Реклама