Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6831233 www.bgdnes.bg

341 лева за парно

Шокиращо високи сметки за парно през март притесниха столичани!

Мнозина абонати на софийската "Топлофикация" проплакаха, че трябва да платят прекалено много пари за месец, който е в края на отоплителния сезон.

Особено драматично е положението при столичанин, който е получил сметка за 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева. Други абонати възнегодуваха, че сметката им за март е по-висока от задълженията за януари и февруари, които традиционно са най-студените месеци.

Реклама

"Има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи. Фактурираните количества са с 30% нагоре за битовите потребители. Като добавим към това 24% по-висока цена, и се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите", включи се в драмата и омбудсманът Мая Манолова. Тя добави, че липсва разбираема информация и това изнервя клиентите.

От "Топлофикация София" дадоха свое обяснение за заплетената ситуация. "Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%. Месец март е бил по-студен от миналата година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март - най-ниската", заяви инж. Боян Паунов, началник на дирекция "Експлоатация" в дружеството.

Оттам успокоиха клиентите си, че сметката за април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

"Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки", каза още омбудсманът.

Изравнителните сметки ще бъдат готови през юли, а през август хората ще могат да видят реално какво потребление имат и дали са им надвзети суми.

Реклама
Реклама
Реклама