Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6833121 www.bgdnes.bg

Нафие, оцеляла в автобусната катастрофа на "Тракия": Страх ме е! Не мога да спя!

Жената се измъква през прозорец, връща се да спаси затисната си приятелка

"Още ме е страх! Не съм преживяла шока от катастрофата. Дори не мога да спя. Когато ми се наложи да се кача на превозно средство, изпитвам невероятен ужас!"

Реклама

Това разказа със сълзи на очи пред "България Днес" Нафие (25 г.). Жената е една от оцелелите в касапницата на магистрала "Тракия" на фаталния 13 април (петък). При ужасяващата катастрофа загинаха шест души, а над 20 бяха ранени.

В злополучния ден Нафие се качва в автобуса заедно с близката си приятелка Гюбджан. Тогава двете не подозират, че животът им ще се преобърне за секунди.

Двете тръгват от Сливен и отиват към София, откъдето да отлетят за Франция. Там работят мъжете им и двете дами искат да им гостуват за седмица.

27 километра преди столицата светът им рухва... И изживяват най-големия кошмар в живота си. Лек автомобил се забива в превозното им средство, автобусът се приобръща и настава паника.

"Само чух шум и видях как автобуса пада на земята. Аз стоях на 12-то място. Сама излязох от автобуса. Не знам как съм успяла. През прозореца се измъкнах", спомня си за ужаса Нефие.

Реклама

От зловещия удар жената си чупи носа и получава охлузвания по тялото. Въпреки че е ранена и в шок, Нафие започва да търси приятелката си с поглед. Вижда, че Гюлджан е затисната от автобуса и веднага и се притичва на помощ.

"Аз измъкнах Гюлджан! Автобусът беше затиснал крака й. Аз я измъкнах, трудно, но някак си успях да я изкарам. Тогава беше в съзнание, но не помни, че аз съм я извадила", продължава разказа си Нафие. Гласът й започва да трепери и очите й се изпълват със сълзи, когато се връща към прокобния ден.

Две седмици след инцидента пострадала е изписана от болницата и вече си е у дома в бургаското село Заимчево. Щом научава за тежката катастрофа, съругът й Реджеб веднага се прибира в България, за да поеме грижите за жена си и двете им деца.

Раните на 25-годишната жена все още не са зараснали, но ужасът в главата й е по-страшен от тях. "Започна да ме боли и жлъчката. Предполагам се е възпалила от стреса, който преживях", допълни оцелялата.

По-тежко е състоянието на спасената Гюлджан (34 г.). Тя продължава да е настанена в Окръжна болница в столицата. "Пациентка беше с гръбначна травма, със счупени прешлени и рана на главата. Ще остане при нас, докато се възстановиха", коментираха пред "България Днес" то лечебното заведение.

"Гюлджан лека-полека се подобрява, но й предстоят много операции, докато се възстанови напълно. Мъжът й се прибра от Франция, за да е близо до нея", разказа пред "България Днес" Хасан Осман, кмет на бургаското село Вресово, откъдето е тежко пострадалата жена.

Гюлджан има три деца, които в момента са далеч от родителите си и за тях се грижи тяхната баба. И трите са момиченца, като най-малкото е на 4 годинки. Майка им живеела в селото, но лятото започвала работа като камериерка в хотели в Слънчев бряг. Мъжът й Мустафа им осигурявал прехраната с гурбев във Франция и редовно изпращал пари на фамилията. След инцидентът съпругът веднага отлетял за България и в момента е неотлъчно до любимата си жена.

"Цялото село се молим на Бог Гюлджан да се възстанови. Притеснени сме за нея и искаме да се оправи. Млад човек е, не заслужава такива неща да й се случват. В селото само за катастрофата се говори напоследък. Страшна трагедия", добави Осман.

Двете приятелки нямат търпение отново да се срещнат. И този път да се видят в далеч по-спокойна обстановка - без потрошени стъкла, писъци на пострадали хора и човешки трупове около тях.

Само три жени в болница, останали са изписани

Почти всички пострадали от касапницата на магистрала "Тракия" са изписани от болниците и са се прибрали у дома. Останали са 3 жени (едната е Гюлджан) в Окръжна болница в столицата, които се възстановяват.

"Състоянието им е стабилизирано. Извадени са от реанимация и са по клиниките. И трите жени бяха с тежки травми. Едната пациентка беше с гръбначна травма, със счупени прешлени и рана на главата. Другите две жени са в травматологията със счупени предмишници. Ще останат при нас докато се възстановят. А кога това ще стане - Божа работа", коментираха пред вестника от болницата.

Всички останали пострадали в катастрофата са по домовете и се възстановяват физически и психически от преживяния кошмар.

Адвокат:

Шофьорът може да не е реагирал адекватно

Шофьорът на автобуса може да е реагирал неадекватно по време на инцидента. Това обяви Николай Кокинов, адвокат на Цвета Таскова, която управлява лекия автомобил, блъснал рейса.

Юристът разказа, че е минал покрай мястото на произшествието няколко часа по-късно и лично е видял, че гумите на автобуса са били извити надясно. "Предполагам, че при всички случаи водачът се е отклонил надясно", заяви Кокинов.

Във вторник Цвета Таскова бе пусната от ареста срещу 5000 лв. гаранция. "Тя все още е в психически шок, като всяка човешко същество съжалява и страда, никой не е искал да се случи подобно нещо", обясни защитникът й.

Иво АНГЕЛОВ

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама