Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6834357 www.bgdnes.bg

Медузи от ада убиват на Канарите

Гигантски медузи с пурпурен оттенък като пламъците на ада взимат жертви по плажовете на Канарските острови и съсипват туристическия сезон.

Гадините са силно отровни и "общуването" с тях може да има летален изход, предупреждават лекари. Изплувалите от дълбините морски чудовища се наричат фисалии и са близък родственик на медузите, но представляват отделен биологичен вид.

Реклама

Заради формата си те са известни и с наименованието "португалски кораби", тъй като напомнят средновековни плавателни съдове. Докосването на пипалата им до кожата предизвиква кошмарни изгаряния, алергични реакции и рани. Наред с това тварите са опасни дори и след смъртта си.

"Дори да лежат умрели на пясъка, те продължават да са отровни. В никакъв случай не ги докосвайте!", предупреждават здравните власти. Според лекарите опарването от тисалия предизвиква анафилактичен шок у много пациенти и често завършва със смърт. Призив за повишено внимание е отправен към всички летовници на Канарските острови Тенерифе и Лансероте, както и на легендарната Ибиса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама