Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6834799 www.bgdnes.bg

Бунтарите избягаха от Борисовата градина: Мистериозни патки възкръснаха

Зеленоглавите птици се плацикат във водоема в столичния кв. "Дружба"

Мистериозно изчезнали от Борисовата градина зеленоглави патки изненадващо се появиха в друго езеро в столицата.

Реклама

Миналата година две от птиците избягаха от новия си дом в Борисовата градина и се потулиха, докато цялата общинска администрация се чудеше какво им се е случило. Имаше дори предположения, че са предали Богу дух. От няколко дни две птици, които поразително приличат на бегълците, бяха забелязани да се плацикат във водите на езерото в квартал "Дружба".

"Не знаем откъде са се взели. Не сме ги пускали ние в езерото в "Дружба", бяха категорични пред "България Днес" от Столична община. Хората в квартала се чудят откъде са се появили животните и една от версиите е, че става въпрос за патките от Борисовата градина.

В края на юли м.г. Столична община пусна 6 патета в езерото с водоплаващите птици в Борисовата градина. Инициативата бе по повод 135 години от създаването на парка. Само няколко дни по-късно във водата плаваха само четири птици.

В главите на софиянци се разиграваха едни от най-страшните сценарии за животните ала "Мисия Лондон" и повечето хора ги смятаха за вече сготвени и изядени. Но зеленоглавите птици не са се оказали в тенджера, а на 10 километра от стария си дом - толкова е разстоянието от Борисовата градина до "Дружба". Вероятно животните са прелетели разстоянието, тъй като щяха да имат сериозни затруднения да го изминат пеша. Дезертьорите са се показали едва преди няколко дни и вече правят компания на хората в квартала и си просят храна от децата.

"Ще следим какво се случва с птиците, за да не изчезнат бързо. Преди години имаше животни във водата, които бяха изловени от мургави мъже и изчезнаха завинаги. Дано сега не се случва нещо подобно, защото е радост за жителите да има патки във водата", коментираха жители на крайния софийски квартал.

Реклама

Междувременно от Столичната община обявиха, че са се излюпили 6 зеленоглави патета в Патешкото езеро на Борисовата градина. Това са първите бебета, които се появяват в езерото, след като през 2017 г. Столична община възстанови първоначалния му облик и започна да отглежда в него зеленоглавите птици.

Малките пухкави патенца не се отделят от майка си и вече демонстрират отлични умения като плувци.

Езерото с водоплаващите птици е създадено през 1972 г. През годините то променя характера и предназначението си, докато през 2017 г. във връзка с отбелязването на 135 години парк "Княз-Борисова градина" общината възстанови оригиналния му вид - вкл. и емблематичната за цялостния облик на мястото къща за патици, разположена на островчето в средата му. За да се създаде подходяща среда за живот на птиците, езерото беше оградено с дървена ограда, която позволи отглеждането им, независимо че паркът е предпочитано място за разходка на домашни кучета.

Първите зеленоглави патици бяха предоставени на Столична община от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Управата на Борисова градина полага всекидневна грижа за отглеждането на птиците и следи някой да не им посегне.

Животните представляват най-голям интерес за малчуганите, които им хвърлят хляб и птиците ги доближават.

Сюжет като на филм

Изчезването на птици от парк беше комедийно пресъздадено в българския филм "Мисия Лондон".

Готвачът на посолството ни в британската столица, изигран от актьора Любо Нейков, заедно с верни другари задигат патките от Хайд парк. След това ги заколиха в кухнята на посолството ни, за да ги продават и да припечелят някой британски паунд в повече към заплатата си.

Преди 6 години в белгийската столица Брюксел бяха отвлечени лебедите от местен парк. Версията, по която работи полицията, беше, че някой ги е задигнал, за да ги сготви.

Иво АНГЕЛОВ

Доли ТАЧЕВА

Снимки: Столичната община

Реклама
Реклама
Реклама