Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6834814 www.bgdnes.bg

Най-възрастната родилка спря да излиза

Най-възрастната родилка в България - Красимира Димитрова, спря да излиза от дома си в Русе, научи "България Днес".

70-годишната жена все по-рядко прибира дъщеричката си Мери от училище, отчетоха наблюдателни родители. Заради напредналата си възраст Красимира се оплаквала от болки в краката и ограничавала излизанията от дома си. Високото кръвно отдавна измъчва бившата докторка, а болките в коленете са всекидневие.

Реклама

Детенцето й Мери тази година завършва втори клас в престижното начално училище в Русе "Иван Вазов". Школото е на не повече от 10 минути пеша от апартамента на Димитрова, но разстоянието я уморявало. Затова и най-възрастната родилка молела съседи да прибират момиченцето след края на учебните занятия. Тя не била много общителна със съседите си, но когато ставало въпрос за дъщеря й, ставала малко по-комуникативна. Красимира се притеснява да оставя детето да ходи само, тъй като трябва да пресича опасен булевард и не иска да я излага на риск.

Димитрова все по-рядко се появява и на детската площадка до блока си, където преди години често извеждаше Мери, за да я люлее на люлките.

Изолираният начин на живот на възрастната майка се отразил и върху детето. Мери не общувала с другите деца в училището и предпочитала да стои сама.

Близо осем години неусетно изминаха от времето, когато 62-годишната тогава Красимира предизвика смут в страната ни, раждайки две момиченца след инвитро забременяване. Близначетата Мери и Жаклин бяха извадени чрез секцио и бяха недоносени - съответно с тегло 900 и 500 г. Жаклин почина, макар че лекарите се бориха за живота й денонощно. Мери беше спасена, но оттогава има сериозни проблеми със зрението и постоянно носи очила. Детето поне два пъти годишно ходи на профилактични прегледи.

Момиченцето ще навърши 8 годинки на 5 май. Желаем на него и майка му да са живи и здрави!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама