Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6835729 www.bgdnes.bg

Как се хваща голям лин?

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас.

Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло. Някои ги наричат блатни пъстърви.

Реклама

Страхотни линове по 1-2 кг лови един от най-популярните български музиканти Дани Милев. Той разкрива и някои тънкости в риболова на този ценен вид. Най-често посещава малък язовир в близост до град Костинброд, който се слави с отлична популация на лин.

"Дълбочината е до метър и половина. Водоемът държи много трофейни линове. Кълват рано на разсъмване. Излезе ли слънцето, активността намалява, а след 10 часа спира напълно. Сега е най-доброто време за риболова му. След това водоемът обрасва с много подводна растителност и става невъзможно за замятане", споделя Дани Милев пред "България Днес". Неговият брат Миташки наскоро успява да издърпа екземпляр с тегло над 2 кг.

"Ловя с подвижна плувка и голяма кука, вързана директно на основното влакно. Червеят се нанизва и по влакното, за да се скрие цялата кука. Линът кълве бавно. Засмуква червея и трябва да се изчаква", предупреждава Дани. Понякога кълването може да продължи повече от 5 минути.

Линът е бавнорастяща риба и обикновено достига 2 кг. Въпреки това, съществуват и доста по-едри екземпляри. Световният рекорд е 4,64 кг и е поставен в река Люнгбион край Калмар, Швеция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама