Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6850824 www.bgdnes.bg

Главният прокурор на САЩ идва за Желяз

Америка обвинява българина за нарушаване на ембаргото на Сирия

Обвинител №1 на USA пристига за европредседателството

Главният прокурор на САЩ Джеферсън Сешънс ще бъде подробно запознат със случая на 29-годишния българин Желяз Андреев, чието екстрадиране искат американските власти, научи "България Днес". Сешънс пристига в България след 20 май във връзка с българското европредседателство. Според запознати в програмата на американския главен прокурор ще има срещи с политици и представители на правосъдната система. На тях ще бъде обсъждан и казусът с обвинението и исканата екстрадиция на Желяз. Той и четирима негови бивши колеги имат повдигнати обвинения в САЩ за нарушаване на ембаргото на Сирия при сделки с продукция с двойна употреба.

Желяз е подведен под отговорност от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. Това станало, докато е бил служител в кол-центъра в българския офис на американска фирма. Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания "Сирия Ер", твърди обвинението във Флорида. В тази връзка за българина има издадена "червена бюлетина" от Интерпол.

Реклама

Желяз бе арестуван на 7 април и пуснат срещу "подписка" три дни по-късно. По време на делото за мярката му става ясно, че две години след началото на разследването, което започва през 2016 г., от американска страна на властите у нас не са били изпратени достатъчно доказателства за участие на Андреев в схема за търговия на продукти с двойна употреба. А именно заради това от САЩ искат той да бъде екстрадиран там. На американските власти бяха дадени 60 дни, за да изпратят събраните по случая доказателства в България. Половината от този срок вече изтече, а до момента документацията не е пристигнала.

Междувременно след освобождаването на Желяз от ареста бяха организирани протести срещу екстрадирането му в САЩ. Българинът получи широка обществена подкрепа, институциите се задействаха и се стигна до преговори между България и САЩ. Тяхната цел е въпросът с екстрадирането да се реши по пътя на дипломацията. Наблюдатели на процеса отчитат като успешен първия етап от преговорите, който приключи, но предстоят още.

Въпреки това "червента бюлетина" за Желяз не е свалена от Интерпол. Това означава, че той не може да пътува извън страната, защото на всяка една граница ще бъде задържан. Заличаването на името му от страницата на международната криминална полицейска организация може да стане, ако обвиненията срещу Андреев бъдат свалени в САЩ. При такова благоприятно развитие на събитията за Желяз той ще може безпрепятствено да пътува навсякъде по света освен в САЩ.

"Изключително съм благодарен на всички, които ме подкрепиха. След срещата с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева аз и моите бивши колеги сме вече по-спокойни, защото почувствахме, че имаме подкрепа и държавата застана зад нас", казва Желяз.

След тази среща стана ясно, че правителството има готовност да покрие разходите за адвокат в САЩ, които са непосилни за семейството на Андреев. Близките му обявиха кампания за набиране на средства за защита зад океана. До момента в сметката има около 4 хиляди лева, а за хонорар на адвокат в САЩ са нужни между 30 и 50 хил. долара.

"Ако не използваме парите за адвокат, ще ги дарим за инициатива, свързана с обучение и работа с деца, младежи и техните родители", обяснява Желяз и допълва: "Считам, че въпросът с екстрадицията е до голяма степен решен, след като започнаха преговорите между България и САЩ."

Реклама

Въпреки първоначалните изгледи за благоприятно развитие на казуса той продължава да прави консултации с юристи в САЩ във връзка с неговото обвинение там. Все още проучванията му не са дали отговор на въпроса дали престъплението, в което е обвинен, има давност и каква е тя. И дали, когато тя изтече, ще може автоматично да бъде заличена "червената бюлетина" за него в Интерпол и той ще може да се движи свободно извън България, без да бъде задържан.

Босовете са осъдени

Заради аферата с търговията на части с двойна употреба в САЩ вече са осъдени собствениците на фирмата, в чийто софийски кол-център Желяз е работил като редови служител. По две години затвор получават братята Али и Араш Каби и сестра им Марджан. Те получават съответно по две години и 13 месеца затвор, след като се признават за виновни в края на 2017 г.

Реклама
Реклама
Реклама