Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6853285 www.bgdnes.bg

Брендо изчезна

„Кокаиновият крал“ вече има наказания в три държави

Две седмици след като е осъден за пране на пари, от Банев няма и следа, МВР го обявява за международно издирване

За издирване бе обявен вчера от МВР наркобосът Евелин Банев-Брендо, установи проверка на "България Днес". Повод за крайната мярка е влязлата му в сила присъда за пране на пари и невъзможността на властите да го открият и пратят в затвора.

Реклама

Според обвинителния акт в схемата на Брендо участват и трима негови роднини - съпругата Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и бълдъзата Десислава Дишлиева. С помощта на няколко офшорни фирми те успели да легализират над 21 млн. лева собственост на живеещия в Испания наркобос Ивайло Хаселбърт.

Разплитането на аферата започва през 2006 г., но заради пропуски в обвинителния акт и адвокатски хватки решенията на различните съдебни инстанции се отменят многократно. Точка на сагата на 26 април тази година слага Върховният касационен съд, който признава Брендо за виновен и му дава шест години затвор.

Веднага след като решението става факт, то е изпратено от ВКС на Софийската градска прокуратура, която е започнала делото и като страна в процеса има задължение да вкара зад решетките Брендо. Реакцията оттам е светкавична.

"Присъдата е изпратена за незабавно изпълнение. Само че последния ден преди празниците се е върнало уведомление от ОЗ „Охрана“ (структура към Министерството на правосъдието, която отговаря за охраната на съдебните сгради и привеждането на осъдените в затвора - б.а.), че лицето не е открито на адреса си. Сега предстои обявяването му за издирване с оглед привеждане на присъдата в сила", обяви пред "България Днес" говорителят на градска прокуратура Зорница Таскова.

По закон, след като осъденият не бъде открит от Съдебна охрана, случаят се поема от МВР, в чието задължение влиза издирването на укриващите се бандити. Заради идващите празници документите за Брендо са изпратени едва днес в полицията, която незабавно го обявява за издирване, допълни Таскова. По думите и в случай че има информация, че Евелин Банев е напуснал страната, от прокуратурата може да го обявят и за международно издирване чрез Интерпол.

В случай че това стане, Евелин Банев на практика ще бъде търсен от две страни. От началото на 2016 г. Брендо е обявен за издирване от властите в Румъния. Повод е влязлата му в сила присъда от 10,5 години затвор за внасяне на 51 кг кокаин в страната. Той бе осъден окончателно от Апелативния съд в Букурещ.

Реклама

Издадената червена бюлетина от Интерпол не попречи на Брендо да продължи преспокойно да се разхожда из улиците на София. От МВР и прокуратурата така и не дадоха обяснение защо не го арестуват, каквото е задължението им за всеки човек, качен в списъка на Интерпол.

Междувременно Евелин Банев бе осъден на 20 години затвор за трафик на тонове дрога и от съд в Италия по т.нар. афера "Кокаинови крале". Това също не накара родните власти да го задържат и пратят в тамошен затвор с мотив, че такова искане не е получено.

Това позволи на Брендо да си движи бизнеса и дори да се явява на част от заседанието по делото за пране на пари.

При едно от последните си явявания той обяви, че процесът е изфабрикуван от негови врагове.

"Делото срещу мен е тенденциозно и се създава една порочност, предизвикана от прокуратурата и определени политически кръгове", обяви Банев, без да влиза в подробности.

През 2013 г. майка му Добрина Тамбулова призна пред "България Днес", че Брендо дълги години е спонсорирал с милиони левове политическите кампании на една от водещите наши партии. След ареста му при операция "Кокаинови крале" парите спрели, което довело и до проблемите с родното правосъдие.

Разпродаде бизнеса

Малко преди присъдата му в България да стане факт Брендо преспокойно успя да разпродаде легалния си бизнес. Без много шум Банев прехвърля в чужди ръце имоти и строителни фирми с активи за десетки милиони левове, сочат данни от Търговския регистър. Чрез австрийско дружество с анонимен собственик и дъщерните му фирми у нас Евелин Банев успя да построи множество затворени комплекси в София. В края на миналата година собствеността върху апетитните имоти и постъпленията от продажби са прехвърлени на регистрирана в Кипър офшорка, което позволява средствата да потънат в неизвестност според финансисти.

Реклама
Реклама
Реклама