Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6855206 www.bgdnes.bg

Мистър България съди родината и забогатява

След крах по делото "Нежният Октопод"

И Хамстера завел дело за уронване на престижа

Стотици хиляди левове ще прибере Мистър България и Вселена Мирослав Йончев, който бе сочен за сводник от българската прокуратура. Той е завел иск за колосални суми срещу държавното обвинение за незаконния си престой в ареста. Заседанията по казуса са приключили и се очаква първото решение на съда, научи "България Днес".

Титулуваният фитнес състезател е задържан при зрелищна акция през 2012 година и остава 9 месеца зад решетките по обвинения за сводничество. Той е сочен за част от бандата на Антон Петров-Хамстера, действала в заговор и склоняваща млади жени да проституират. Така поне твърди държавното обвинение.

Реклама

Заедно с него преди 6 години в килия попада и култовият кримигерой Антон Петров-Хамстера, сочен за тартор на бандата, както и още четирима души.

Две години по-късно - през февруари 2014 г., папките от разследването все пак стигат в спецпрокуратурата. Очаква се да бъде внесен обвинителен акт. Според държавното обвинение Хамстера е заподозрян в това, че от януари 2010 г. до 29 май 2012 г. е бил лидер на групата за сводничество. Помагали му Цветков, Йончев, модният мениджър Николай Пиронков и живеещият в Белгия Виктор Иларионов. Петимата набирали жени, които да проституират у нас и в чужбина.

Впоследствие до обвинителни актове срещу Мистър България, Хамстера и Цвятко Цветков така и не се стига. Престоят в ареста е напразно и същевременно коства много пари на задържаните. Мистър България губи хиляди левове от договор в Италия и в други страни, които е сключил като манекен и не можел да изпълни, докато е държан в мизерна килия. Там сваля рязко близо 30 кила заради лошите условия, тормозен е и дори пише до Страсбург за нарушените му човешки права. След като е освободен, разказва как баба му починала заради стреса покрай зрелищната акция по задържането му, която определя като "пълен цирк". Хамстера пък се оплаква, че декади няма да стигнат да изчисти името си.

През ноември 2015 година спецсъдът прекратява делото срещу Хамстера и Мистър България. Това се случва, след като обвинените сами настояват прокуратурата да внася обвинителните актове най-накрая. Аргументът им е, че сроковете да са следствени отдавна са изтекли.

Седмица след като Йончев, Петров и Цветков искат прекратяване на разследването срещу тях, държавното обвинение все пак внася обвинителни актове.

На 2 октомври 2015 година съдия Емил Желев все пак уважава молбите на тримата обвиняеми и делото е прекратено и повече не може да бъде възобновявано.

Реклама

Недоволството си от удара по реномето му Мирослав Йончев изразява в поредица от граждански искове за материални претенции към обвинителите. Съдебните заседания вече текат, като последното е било през февруари, разясни адвокатът му, който очаква решение всеки момент.

Хамстера също е предявил искове, а най-вероятно и двамата ще получат голяма част от сумите, за които претендират. По думите им обвиненията срещу тях са повдигнати на базата само на един свидетел - Ралица Тодорова.

"Бяха ни сложили в едно голямо дело от няколко групи, за да си показват томовете. Впоследствие моето дело беше отделено. Но тогава трябваше да бъде съшито към нещо голямо, за да се твърди, че е голямо. Срещу нас нямаше нито едно доказателство. Беше говорила само една жена, като на очна ставка се оказа, че нямам нищо общо с нея", коментира Йончев във връзка с пишман процеса и показанията на Ралица Тодорова.

Сашо Томов чака 686 бона

След като бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" и бивш собственик на футболния клуб на ЦСКА Александър Томов е поредният оправдан по публично известно дело, той също търси обезщетение от прокуратурата. Искът му по Закона за отговорността на държавата е за общо 686 хил. лв. Сто хиляди от тях иска за морални вреди, а останалите - за имуществени.

През лятото на 2016 г. той е окончателно оправдан по делото за присвояване на 3 490 000 евро от ЦСКА и 29 330 973 лв. от "Кремиковци". Съдебният процес се точи години. През 2011 година Мариян Марков от Софийския градски съд признава Томов за виновен по част от обвиненията и му определя 9-годишна присъда. След това 2 години не пише мотивите към присъдата си и така блокира разглеждането от горната инстанция. Когато най-сетне процесът стигна до апелативния съд, магистратите отменят присъдата и го връщат на градски съд. Следват оправдателни присъди на три инстанции.

Реклама
Реклама
Реклама