Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6856341 www.bgdnes.bg

Саша, почернената майка на сварения затворник: Караха Горан да пие вода от кофата, в която пикае!

"Същата смяна надзиратели, с които се би Горан преди смъртта си, са го сварили в запечатката. Той ги напада, защото го карат да пие вода от кофата, в която се изхожда". Така майката на европейския шампион по борба Горан Горанов си обяснява бездействието на тримата надзиратели, чували виковете на затворника. Когато настъпва тишина и отварят вратата, Горан е буквално сварен от парата и врялата вода. Официално смъртта му се обяснява с авария на тръбите. Впоследствие петима затворници свидетелстват, че надзирателите нарочно не са отваряли запечатаната стая.

Вече година няма наказани за жестоката смърт на 32-годишния едър мъж, попаднал в пандиза заради хулигански сбивания. Горан загива само месец преди да излезе на свобода. Правил планове за семейство и обещал внуци на майка си Саша, но това не се случва. Почернените близки вече живеят само за едно - истината за смъртта на затворника да излезе наяве.

Реклама

"Горан бе системно подлаган на нечувано унижение. Недопустимо е заради хулигански прояви един европейски шампион, който е развявал българския флаг и е отказал да се състезава за друга държава освен България, да бъде очернен по този начин", плаче неутешимо Саша Горанова.

Майката призовава главния прокурор Сотир Цацаров да изиска техническите експертизи и да накаже виновниците за смъртта на сина й. По думите й това са не само смяната надзиратели, но и заместник-директор на Бургаския затвор, който е дал устно разпореждане да не се отключва килията въпреки адските викове за помощ.

"Тези хора все още са там на работа. Същите те не ми позволяваха да говоря със сина си по телефон месец преди да умре. Видях го две седмици преди да си отиде. Примижаше от светлината в стаята, защото е държан на тъмно. Отиде да диша на прозореца, защото не беше усещал свеж въздух от месец".

Саша вижда за последно сина си и след това научва, че е загинал. Петима затворници са разпитани пред съдия и твърдят, че надзирателите нарочно не са отваряли на Горан, за да умре. Те са пристискани и заплашвани с психиатрия и побой, но засега не оттеглят показанията. си, твърди майката. Междувременно затворникът, който е отговарял за парното, се самоубива седмици след инцидента.

"Според мен просто затриха човека, за да няма свидетели. Той щеше да потвърди, че тръбите на парното са били изкъртени, преди Горан да бъде вкаран в запечатката. Всичко е умишлено и планувано, защото не се подчиняваше!", разказва Саша.

Главният прокурор Сотир Цацаров премести разследването за смъртта на именития затворник в София още през декември. Повече от година обаче няма готови експертизи по случая, което е необяснимо забавяне.

"Беше се стопил, но в очите му все още имаше борбеност. Съжалявам, че го родих, за да го измъчат така, съжалявам", продължава да плаче неутешимо Саша, очаквайки възмездие.

Реклама
Реклама
Реклама