Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6857035 www.bgdnes.bg

Висаджийски бос поръчал зам.-кмета на Ловеч

Една от версиите сочи „Царя на хляба“

Маскиран троши краката на Цветан Георгиев пред дома му

Бивш висаджийски бос е възможно да стои зад поръчката на побоя над зам.-кмета на Ловеч Цветан Георгиев. Пострадалият е с два счупени крака и множество травми по тялото след бруталния побой. Той е нападнат от маскиран бандит и смлян пред блок 204 в жк "Здравец", където той живее, към 7,20 ч. вчера. Удрян е най-вероятно с метален винкел или брадва.

Георгиев е приет в болницата в Ловеч, а по-късно транспортиран в Плевен. Състоянието му е тежко. Според медици е цяло чудо, че не е пострадал по-сериозно. Специалистите са категорични, че ако ударите с желязото са били малко по-нагоре от краката, е можело да се стигне до пълна инвалидизация на пациента. Той е контактен, но лечението и възстановяването му ще бъде дълго, категорични са лекарите.

Реклама

Две са първоначалните основни версии, по които работят криминалисти, разследващи случая с жестокото посегателство. Според първата Георгиев е "поръчан" от местен бос, на когото зам.-кметът пречел в бизнеса с добив на дърва.

Соченият от ченгета като подземен бос в Северозападна България Алейдин Алиев-Алчо е един от възможните поръчители за жестокия побой над зам.-кмета на Ловеч Цветан Георгиев, съобщи агенция Блиц. Подозира се, че тупаниците са дошли от Алчо, който има обвинения в лихварство и други престъпления. В региона той е сочен за наследник на застреляния борец Стефан Мирославов-Крушата като наместник на силовата групировка ВИС-2 преди повече от 25 години.

След като приключва с висаджийското си минало в средата на 90-те години, Алчо става "Царя на хляба" в района. Според ченгета дори в това си амплоа той не захвърля бухалката, а със сила отстранява конкуренцията в бизнеса и става монополист на пазара. Върти бизнес и с добив на дървесина.

За последно 50-годишният Алиев и братовчедите му Адeлин и Огнян Дермански бяха арестувани през 2010 г. по обвинения за престъпления, свързани с дърводобив и хлебопроизводство, и за злоупотреби със средства от европейските фондове. След задържането на Алчо тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов зави, че над Алиев е имало чадър от всички партии през последните 20 г. Тримата закопчани роднини прекараха една година зад решетките и бяха пуснати под "домашен арест". По-късно мярката на Алчо бе заменена с гаранция.

В подкрепа на хипотезата, че жестоката саморазправа със заместника й е дошла покрай работата му и дърводобива в района, се изказа и кметицата на Ловеч Корнелия Маринова. Ресорът на 48-годишния Цветан Георгиев като зам.-кмет на община Ловеч е общинска собственост, икономическа политика, финанси, местни приходи, провеждане на конкурси и търгове.

Реклама

"Грубо, безцеремонно, примитивно и дивашко поведение - така мога да го окачествя. Но ако някой си мисли, че ще изплаши този управленски екип по този начин, много е сбъркал", заяви Маринова. По думите й това е било опит за убийство на изключително сериозен и отговорен общински служител. Кметицата добави, че Георгиев е подавал в прокуратурата няколко сигнала за нарушения, свързани с дърводобива в две съседни ловешки села - Лисец и Баховица. Маринова съобщи, че срещу заместника й е имало заплахи - вербални, директни и индиректни. Така че днешното нападение няма никакво съмнение, че е свързано със служебните му задължения. "Когато си последователен в своите действия, това са последствията. Вярвам, че ще бъдат открити и физическите извършители, и поръчителите", допълни Маринова.

Не е изключена и версията, че е възможно Георгиев да е поел определени ангажименти, които не е изпълнил, и нападението да е отговор за некоректност от негова страна. Събраните към момента данни обаче не били в подкрепа на тази хипотеза, разкриват запознати.

Спонсорира ареста

Близките отношения на Алчо с местната полиция са публична тайна от години в Ловеч, разкриват жители на града. Когато ченгетата отишли да го арестуват, се оказало, че той е изчезнал. Лично тогавашният шеф на РПУ-то го извел от града, спомнят си участници в разследването от миналото. Истината бързо излязла на бял свят и въпросният полицейски шеф бил веднага пенсиониран. Връзките на Алчо с властта били много дебели и финансово добре подплатени. Като преуспяващ хлебар той купувал коли на полицията, а тя си затваряла очи пред побоите и палежите на автопарка на конкуренцията. Дори и от килията висаджията продължил да спонсорира с легла и дюшеци следствения арест в Ловеч.

Реклама
Реклама
Реклама