Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6858279 www.bgdnes.bg

Брендо си събрал дълговете, преди да изчезне

Ударно събиране на дългове е стартирал Евелин Банев-Брендо, преди да се покрие в чужбина, показа проверка на "България Днес". Като истински пророк наркобосът е стартирал финансовата операция малко преди да бъде окончателно осъден. Внезапно фирмите на Брендо започват да си събират заемите, които са давали на други лица през годините. За кратко време е събран над милион, който ще помогне на Банев след бягството му.

В края на април Върховният касационен съд призна Брендо за виновен по обвинението в пране на пари и му даде шест години затвор. Оттогава кокаиновият крал е в неизвестност, а опитите на властите да го пратят на топло удрят на камък.

Реклама

Липсата на Евелин Банев не е пречка близките до него фирми да продължават дейност. След като прокуратурата внесе обвинителния акт, Брендо прехвърли огромна част от бизнеса си на офшорката му "Ричмънд Венчърс холдинг". Чрез нея той притежава няколко фирми у нас, които вложиха десетки милиони в строителство на бизнес сгради и затворени комплекси в София. Впоследствие собственици на имоти там станаха множество бизнесмени и висши кадри от съдебната система. Сделките с магистрати по някаква случайност съвпаднаха с проблемите около обвинителния акт срещу Брендо. В резултат делото за пране на пари се влачи почти десетилетие по различни инстанции.

Напредък има едва през последната година, когато Апелативният съд в София и ВКС ударно се задействаха и признаха Банев за виновен.

По същото време настъпва и раздвижване с бизнеса на кокаиновия крал. Собствеността на българските му фирми спешно е прехвърлена от "Ричмънд Венчърс холдинг", която също се появява в делото за пране на пари към регистрираната в Кипър офшорка "Енизе пропъртис лимитид". След като сделките стават факт, самите дружества започват да си прибират заемите, дадени на други фирми.

Раздвижване според запознати има и около натрупаните милионни печалби от продажба на построените имоти. Твърди се, че огромните суми потеглят към чужбина, където Брендо или негови хора могат спокойно да ги харчат.

Останалите средства според слухове в подземния свят изчезналият за властите Евелин Банев-Брендо влага в нов бизнес.

В началото на годината стана ясно, че Брендо е поел контрола върху разположения в центъра на София хотел „Рила“. Според национален седмичник цената по сделката е 10 млн. евро, а фирмата купувач е "Пропърти груп България". Неин управител е 41-годишният Деян Лазаров, който е роден в Ямбол. Хора от подземния свят сочат Лазаров за дясна ръка на Брендо. За това говори и фактът, че той ръководи и контролираните от офшорки строителни фирми на наркобоса.

Реклама

Оказва се, че Брендо обмисля инвестиции в енергетиката. За целта чрез няколко дъщерни фирми на "Пропърти груп България" е придобил дружеството "Козарево енерджи". Неговият предмет на дейност е изграждане на слънчеви централи върху терена на бивше военно поделение в ямболското село Козарево.

МВР чака месец да се предаде

Месец отсрочка, преди да го обяви за издирване, дава МВР на Евелин Банев-Брендо, става ясно от изявление на полицейския пресцентър. След като присъдата на Брендо става факт, тя веднага е изпратена в Софийската градска прокуратура за изпълнение. Както "България Днес" вече писа ,обвинителите препращат случая на служба "Съдебна охрана", чиито служители не успяват да открият Банев на адреса му, за да го приберат в затвора.

След като изчезването на осъдения става факт, случаят е подаден към МВР, чиито служители имат задължение да издирват бегълци от пандиза. Вместо моментално да го обявят за общодържавно издирване, ченгетата също посещават адреса на Брендо, за да установят, че него го няма там.

Неуспехът не отчайва полицаите, които решават да дадат един месец отсрочка на Брендо да се появи. Едва ако това не стане, възнамеряват да го обявят за национално издирване, стана ясно от обяснение на говорителя на СДВР цитирано в медиите.

Реклама
Реклама
Реклама