Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6859714 www.bgdnes.bg

Заместничката на Иванчева пише европроектите на „Пършевица” (Прякорът на чиновничката бил Биляна Лапачката)

Зам.-кметицата на „Младост” Биляна Петрова, която беше показно арестувана заедно с шефката си Десислава Иванчева, е била специалист в писането на европроекти. Това обясниха пред „Уикенд” отлично запознати с биографията й.

Нейна фирма, която и сега продължава да работи успешно, от години изготвяла проектите, с които получава евросубсидии известната компания „Пършевица” на бизнесмена Димитър Зоров. Биляна Петрова натрупала опит в изготвянето на документите, докато работела в Министерство на земеделието. Дълги години там посветила точно на еврофинансирането и покрай това натрупала и клиенти за проспериращата си частна фирма. Прякорът и в Министерство на земеделието бил Лапачката. В тази държавна служба направила първите си стъпки в корупционните сфери.

Реклама

Преди да се посвети на печелившия бизнес, в който се въртят големите пари през последните години, Биляна Петрова работила в козметичната компания. Иначе тя е завършила международни икономически отношения, а след това специализирала в Румъния.

Според източниците на седмичника, двете с Десислава Иванчева са близки не само от протестите за зеления „Младост”, но и защото апартаментите им били в съседство в квартала. Покрай периода, в която работела в козметична фирма, тя се сближила с Иванчева.

Братът на Биляна Петрова – Елин Христов е високопоставен служител в Световната здравна организация на ООН в Женева. Неговата съпруга Светла пък е одитор с висок международен ранг. Дълги години семейството работило в структурите на Евросъюза в Брюксел. След това Елин Христов спечелил конкурс в Световната здравна организация и се пренесли край Женевското езеро.

Близките на Петрова били силно притеснени от ареста й. Те били дълбоко убедени, че тя е невинна. „Изкарва достатъчно пари дори само от консултантския си бизнес, защо й е да се замесва в нечисти афери и да преживява целия този резил” – коментирали в семейството.Според други обаче, именно Биляна Петрова е мозъка на рекетьорските схеми в „Младост”, в които е въвлекла и глуповатата Десислава Иванчева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама