Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6861695 www.bgdnes.bg

Очите с двойна охрана, трепери от атентат

Несебърският Ал Капоне в страх за живота си

Съмненията на Митьо ескалират, очаквал нов удар след престрелката на Слънчака

С удвоена охрана се движел от известно време несебърският наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите. Причина за извънредните мерки за сигурност били страховете на Очите от ново покушение срещу него. В бургаския ъндърграунд се говори, че Желязков изпаднал в параноичен страх за живота си. Само малцина от най-доверените хора на боса знаели дневната му програма и получавали инструкции за маршрута и ангажиментите му в последния момент. Притесненията на боса ескалирали, след като започна делото в спецсъда срещу бандата на кръвния му враг Божидар Кузманов - Божо Кравата, по което Очите е свидетел. В бургаския подземен свят се говори, че притесненията на боса идвали от информация за покровителство над опонента му от високо ниво.

Реклама

До процеса се стигна след престрелка между мутрите на Очите и Кравата в ресторанта "4 You" в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. Тогава Желязков бе надупчен с пет куршума, оцеля по чудо, но и до днес лекува поражения от оловото в тялото си. В пукотевицата бе убит неговият авер Александър Алексиев - Сашо Водолаза, а друг бе тежко ранен.

Желязков няколко пъти не се яви да свидетелства в съда в София, а за отсъствието му бяха посочени различни причини, сред които и пътуване в чужбина. Изненадващо Очите пристигна на заседание в спецсъда в края на миналата седмица. Появата му бе толкова изненадваща, че учудила дори адвоката му Илиян Василев. Оказа се, че защитникът на Желязков нямал идея, че той ще дойде да дава показания пред магистратите за престрелката в Слънчев бряг. Това наложило адвокатът му да изхвърчи от заседание по друго дело, за да се яви в залата, където неговият клиент Очите ще дава обяснения за кървавия сблъсък в "4 You". Желязков е частен обвинител заради това, че бе прострелян с няколко куршума от хора на Кузманов.

"Правехте се на мъже, не се бихте, страхливци!" Така се обърна Димитър Желязков към Божидар Кузманов и хората му в спецсъда. През по-голяма част времето, докато течеше разпитът на свидетеля, между него и подсъдимите прехвърчаха искри. Докато говореше, той бе апострофиран от Божидар Кузманов. Пред съда Желязков продължи да поддържа версията, че не е носел оръжие и не е стрелял по време на инцидента.

"Щях ли да оставя да ме стрелят, ако носех оръжие?". Той допълни, че имал само пура в ръката, което бе потвърдено и от други свидетели, съобщи сайтът Флагман. Желязков обяви, че и придружаващите го 5-6 човека също не били въоръжени. Кузманов реагира остро на това с репликата: "Що лъжеш, бе?".

По време на разпита Очите обясни, че не е видял Кравата да е стрелял по него. Той посочи като стрелец Георги Иванчев, който стоял на масата от лявата страна на Кузманов. Самият Божидар Кузманов получи право да разпита свидетеля Желязков. През цялото време той му говореше на "Вие". На въпрос на Кузманов дали се познават и дали делят нещо, Очите отговори отрицателно.

Реклама

От обясненията на Желязков стана ясно, че до срещата му с Кузманов се стигнало, след като общинският съветник от ДПС Христо Широков поискал от него съдействие. Митьо Очите се съгласил да "хапнат" в "4 You". Идеята била да убедят Кузманов и неговите хора да спрат да бият собственик на студио за татуировки.

Очите влязъл с няколко човека в заведението, но "не останало време за разговор", тъй като били посрещнати с куршуми. Митьо категорично отрече той и хората с него да са били въоръжени. Не било вярно и че убитият при стрелбата Александър Алексиев - Сашо Японеца му е бил лична охрана.

Димитър Желязков пътува с влака

Димитър Желязков пътувал с влака от Бургас до София, за да присъства на заседението в спецсъда, обясни той самият.

"С влака сме", така реагира Митьо Очите, след като съдията обясни на свидетелите на делото срещу групата на Божо Кравата, че може да им бъдат възстановени средствата за транспорт. Заедно с Желязков още трима свидетели бяха пристигнали от Бургас за процеса срещу Кузманов и хората му. Придружавала ги е солидна охрана, разположена във вагона, разкриват запознати. По думите им успоредно с трена се движел ескорт от няколко луксозни лимузини с гардове на Желязков.

Реклама
Реклама
Реклама