Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6862238 www.bgdnes.bg

Асен и Георги возят дрогата "Делфин" от Перу

Бунтовници от Сендеро Луминосо са очаквали българите и двамата перуанци, пренасящи дрогата за милиони с лого на делфин. Това съобщават от перуанската полиция пред местните медии след залавянето на висококачествения кокаин на плажа край Лима. 39-годишният Георги Николов и 41-годишният Асен Чехларов са заловени с част от пратката в един от хладилните камиони. Във втория била по-голямата част от кокаина заедно с двама перуанци. Бандата е разбита, след като са завардени каналите, по които се движели превозните средства, заподозрени в наркотрафик.

Според разследващите наркотикът бил събран в района на Канайре, юрисдикцията на Враем. По-късно е трябвало да бъде прехвърлен от трафикантите на лодки с извънбордов мотор от река Ен до пристанище Анапати. След това дрогата пътува по суша по трасето на Санта Круз, Мазаронкиари, Пангао и Мазамари. Камионите е трябвало да бъдат охранявани от бунтовници, въоръжени с ками, които местните наричат "сикарио". Предполага се, че дрогата е трябвало да пристигне в Аталая, където се пречиства. След това отпътува по нелегалните канали на трафикантите към Боливия и Европа.

Реклама

В двата хладилни микробуса спецченгетата откриват 14 полиетиленови чувала с 350 запечатани опаковки с форма на правоъгълни тухли. Те са били облицовани с прозрачна лента, а при премахването й се вижда логото на делфин.

След анализа се оказва, че става въпрос за 364,8 кг кокаинов хидрохлорид с висока чистота. Алкалоидът е запечатан и докаран в лабораторията на дирекция "Антидрога" (Dirandro) за химически анализ, претегляне и интерниране още същия ден. Стойността му е над 200 милиона.

Според перуанските разследващи наркотрафикантите маркират дрогата според качеството и посоката, към която пътува, сякаш е храна или продукт. Концентратът на кокаин се произвежда в долините на реките Апуримак, Ене и Мантаро, които се владеят от „Кралете на квартала“ - кръвожадна банда, поела каналите за дрога както в Перу, така и в Колумбия.

Пакетите с делфин са всъщност паста за кокаинова основа, която се рафинира на боливийска земя. Логото с дракон разкрива, че веществото вече е пречистено в Перу.

В Перу има седем вътрешни пътища, от които три пристигат в Десагуадеро и два отвеждат до Пуерто Акуста. Когато стигне дотам, дрогата преминава по черни пътища към перуанския град Мохо и оттам към Боливия.

Камионите с висок тонаж, които влизат от Боливия с продукти, се следят отдавна. Причината е, че те разтоварват в Перу и след това се тъпчат с наркотици, разказват ченгетата. В повечето случаи продуктите от тези камиони са с по-ниски цени в сравнение със средните на пазара.

Реклама

Начело на цялата стройна организация доскоро бе Герсон Галвес-Охлюва, който е сочен за новия Ел Чапо (бел.ред. - Ел Чапо е прякорът на известния мексикански наркобос Хоакин Гусман-Маймунката). След като Охлюва е окошарен, конците дърпа бандата му "Кралете на квартала".

Кръстосан огън

В доклада не се споменава за кръстосания огън, който наркотрафикантите откриват по спецченгетата. По време на престрелката е ранен командосът Луис Алехандро Хуртадо Вентура. В задържаните се открити пушка FAL и пистолет. Сблъсъкът става през нощта, след като бежов камион с регистрационен номер D6C-859 е заграден. Групата с трафиканти се изкачва с превозното средство на възвишение и започват да стрелят по ченгетата. Командосите са обучавани специално за нощни операции. Те успяват да отблъснат атаката, а раненият Луис Алехандро Хуртадо Вентура е прехвърлен в линейка и откаран в болницата "Хига Аракаки" в град Сатипо.

Реклама
Реклама
Реклама