Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6865289 www.bgdnes.bg

Доктор Димитров ще се бори с чучело на Плъха

Дирят следи от втори обирджия в двора

Предстои възстановка на фаталната схватка между Димитров и застреляния Джевизов

На работа се върна пловдивският лекар доктор Иван Димитров, обвинен за убийството на крадеца Георги Джевизов-Плъха. След като прекара 20 дни в болница след екшъна, лекарят вече се е стабилизирал психически и е готов да продължи нормалния си живот. Той и съпругата му Жулиета посещават психолог, който да им помогне да се справят със стреса покрай ареста и обвиненията на лекаря.

Реклама

Кошмарът за семейството започва на 2 март около 1,30 през нощта, когато за седми път крадец влиза в двора на дома им. Джевизов прескача двете огради и нахлува пред гаражите, където лекарят държи скъпа техника. Планирал да строи басейн и купил машини, след което извикал младежи от ромската махала да му помагат за почистването на двора.

Докато гледа филм сам у дома, д-р Димитров забелязва движения и шум отвън. Излиза тихо и бавно, за да провери какво се случва. Вижда как Джевизов се готви да разбие гаража му и взима незаконния си зареден пистолет със себе си. Когато излиза на двора, Плъха го напада с нож и го ръга в крака. Всички тези детайли ще бъдат изяснявани със специална възстановка на битката между Плъха и доктор Димитров. Разследването по случая е удължено с още два месеца с тази цел. Предвижда се да се направи възстановка, с която да се пресъздаде възможно най-точно случилото се във фаталната вечер. Плъха ще бъде заместен от чучело, а лекарят ще трябва да възпроизведе точните действия в схватката. Адвокатът на рентгенолога - Георги Кутрянски, твърди, че все още не са привикани от ченгетата за въпросната инсценировка. Тя има за цел да потвърди или опровергае твърденията на лекаря относно схватката, в която смъртоносно е прострелял опонента си Плъха. Докторът ще трябва да изиграе отново боричкането с чучелото, както и да покаже мястото, на което двамата са се сблъскали. Чучелото ще бъде с размерите и килограмите на Плъха, който е доста по-дребен от лекаря. Предполага се, че възстановката ще се проведе в края на май, за да има достатъчно време за експертите да анализират резултатите от мероприятието. Вероятно възстановката ще бъде проведена през нощта - по времето, когато е станал сблъсъкът, за да може да се установи и видимостта, която доктор Димитров и Плъха са имали един към друг и от дома на обвинения.

Димитров забелязва и сянка на втори мъж, който се прехвърля от другата страна на оградата.

"Димитров казва това в разпитите си. Вижда сянка на втори човек, който прескача оградата и бяга. Същевременно от прокуратурата твърдят, че на камерите в близост няма сниман друг освен Плъха", негодуват близките на лекаря.

Разследващите обаче работят по версията за втори съучастник, научи "България Днес". Те не само са разпитвали ромите от махалата на серийния обирджия Джевизов, но са събирали улики от двора на семейството. Жулиета и Иван са се върнали в дома си, но не трябва да пипат нищо в двора, защото предстои още работа по случая, разказа пред "България Днес" съпругата Жулиета.

Ако се окаже, че в двора е имало и втори крадец, обвинението на доктор Димитров може да бъде променено в неизбежна самоотбрана, тъй като се оказва в ситуация двама срещу един, коментираха запознати с разследването.

"Имало е втори човек, който е бил с Джевизов. Не е ясно дали е чакал отвън, или и той се е намъкнал вътре. Няма как крадец да влезе сам да изнася каквото и да било от гаража, защото машините са тежки, а портата висока. Някой трябва да ги издърпа отвън или да му помогне да ги пренесе", смята адвокат Георги Кутрянски, който брани лекаря.

Реклама

Версията му се подкрепя и от няколко свидетели, разпитани по случая. Те разкриват пред полицаите, че ромите, помагали за ремонта в задния двор, са знаели какво има в гаражите и какви машини държи докторът отвън. Затова и вероятно са подали информацията на Джевизов, който се полакомил да присвои чуждите вещи.

"Когато един човек тръгне да граби и носи оръжие, то е ясно, че ще направи всичко, включително да наръга някого, за да спаси собствената си кожа", коментираха експерти от сектор "Грабежи" на полицията.

Плъха е наръгал лекаря по време на боричкането на две места в крака. В схватката Димитров уцелва с един куршум в гърдите Джевизов, който умира. Георги е с 9 присъди за домови кражби. На свобода е от 4 години. Ножът и отвертката, с които бил въоръжен, са открити в дрехите му.

Все още не е намерен незаконно притежаваният пистолет "Валтер" на лекаря. Разпитани са и двама близки приятели на Димитров, които са били в двора преди полицията, за да помагат за замитането на следите. Тези разкрития направи на 5-ия ден от убийството пловдивската прокуратура. Според обвинението не може да се говори за действия в рамките на неизбежната отбрана, коментира още окръжният прокурор Румен Попов.

В момента д-р Димитров е с мярка "подписка". От болницата го подкрепят, като и дума не става за отстраняването му, тъй като не е извършил престъпление по служба.

Ромският клан плаши с вендета

„Георги беше добро момче. Остави 3 деца сираци. Смърт за доктора!“ С тези думи ромите от махалата на Плъха посрещнаха журналистите след инцидента. Близките на убития крадец настояват за тежка присъда за рентгенолога и дори оправдават действията на Джевизов.

„Жоро не е влязъл в дома му, просто е спрял да пикае на улицата“, категорични са майката, бащата и съпругата на Джевизов. Според друга версия на ромите Плъха само наглеждал кофите за смет по улицата.

Адвокат Кутрянски, който защитава доктора, прозря тънък момент в тези изказвания. "Как знаят какво е правил Джевизов, след като не са били с него, след като се твърди, че е бил сам?", пита реторично юристът.

Реклама
Реклама
Реклама