Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6867209 www.bgdnes.bg

Доказват, че братът на Рачков е дилър на дрога

Окръжен прокурор обвинява роднината на комика

Петър го грози ефективна присъда, ченгета го дебнат за наркоразпространение

Окръжна прокуратура подхваща брата на комика Димитър Рачков - Петър. Той е на мушка не само за притежание, но и за разпространение на дрога, съобщиха за "България Днес" от пресцентъра в Бургас. Делото е било прехвърлено от районен на окръжен прокурор, след като братът на известния комик е заловен с наркотик над 4 грама на дози в дома си през април. Магистратът е преценил, че делото е в неговата Окръжна прокуратура и вече е дал разпореждания за още оперативни действия по случая. По думите му има достатъчно доказателства, които сочат, че Рачков може да е шиткал наркотиците.

Реклама

Разследващите са назначили допълнителни експертизи и са планирали специални мероприятия, за да съберат още доказателства за това дали Петър Рачков е работил като дилър на дрога. Материалите са пристигнали в Окръжна прокуратура – Бургас, миналата седмица.

Ако срещу Петър Рачков бъде внесен обвинителен акт, той е застрашен този път да попадне зад решетките.

Четири пакетчета, пълни с равно количество амфетамини, откриват ченгетата в дома на Петър. Той попада отново в ареста след обиска в апартамента му. Случаят е от средата на април. След направените химически и други експертизи става ясно, че в еднотипните найлонови пакетчета има общо 4,5 г амфетамин. Иззет е и буркан със странно прахообразно бяло вещество. То се оказва хранителна добавка, сочи химическата експертиза.

"Прокурорът е преценил, че има достатъчно доказателства за разпространение на дрога", коментират от пресцентъра за "България Днес".

Засега не е ясно дали тарашът от 16 април идва след оперативно следене, или е плод на сигнал от недоброжелатели. Източници на "България Днес" коментираха, че Петър е отдавна на мушка и полицията в Бургас му е вдигнала мерника, след като от две години попада в полезрението им по линия на наркоразпространението. Рачков е задържан няколко пъти. Освен за редовно шофиране без книжка, за което е изправен на съд и глобен, той на два пъти се оказва в опасна близост до дрога.

В момента срещу него се води още едно дело за нарушения на пътя. То е било върнато от прокуратурата и вече няколко месеца няма развитие по случая.

Реклама

Ако бъде обвинен като дилър на дрога, Рачков е застрашен от наказание 3 години затвор и до 10 хиляди лева глоба.

По информация на "България Днес" ченгетата вече са разпитали момичето, което търсиха във връзка с последния арест на Рачков. Става дума за слабичка девойка, която е била на гости на известния брат и е забравила якето си. Именно в джоба на връхната дреха са открити пакетчетата с наркотици, твърди Петър Рачков в показанията си. Той казва, че няма общо и не знаел за тях преди обиска.

Рачков разказва и че иззетият голям буркан с прах са хранителни добавки на билкова основа, използвани от неговата майка. В крайна сметка резултатите от изследванията на столичните експерти потвърждават думите му за съдържанието на буркана.

Освен с дрога Петър Рачков има и друго попълнение в досието си. През февруари 2014 година е задържан заедно с 20-годишния Виктор Вучев за притежание на фалшиви долари. При обиск в дома му тогава на ул "Македония" в Бургас криминалистите откриват 10 фалшиви банкноти с номинал по 100 долара и две с номинал от 50 долара. Установено е, че ментетата са били пласирани в казина в морския град. Тогава Рачков се отървава с лека санкция.

Спират делото за нарколабораторията

Спряно вероятно ще бъде разследването за спецкацията в "Меден рудник", когато Петър Рачков бе спипан с още двама души в кола с наркотици. Причината е, че е трудно да се установи чия е била дрогата и така не може да бъде повдигнато обвинение на този етап. Така на тримата от пежото им се разминава този съдебен процес.

Случаят е от март 2017 година. Пежото е управлявано от 24-годишния Станимир. При извършения обиск у шофьора е открит бял прах. Иззети са още наркотици, натъпкани из колата, както и течности в пластмасови бутилки, електронна везна и термометър. Следите отново водят към помпената станция, разположена до разклона за село Черни връх, която и преди е била проверявана от полицията. Оттам също изземат прибори за производство на синтетични наркотици. Във въпросната станция към момента работел и Петър Рачков, който притежава пропуск, защото достъпът до съоръжението е ограничен.

Реклама
Реклама
Реклама