Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6868046 www.bgdnes.bg

Откриха надгробния камък на Хаджи Димитър

Камък, използван като надгробна плоча на лобното място на Хаджи Димитър, е открит край средногорското село Свежен. Това разказа пред "България Днес" кметът на селото Христо Енков, прочул се като един от най-дейните селски управници. От години се твърди, че 28-годишният Димитър Николов Асенов не е загинал на Бузлуджа, а е пренесен ранен от съратниците си до връх Кадрафил, където дни наред е обгрижван от овчари от Свежен и съседното село Мраченик, които му носели храна и вода. Версията стана съвсем реална, след като преди дни експедиция на д-р Олег Константинов и студенти от Югозападния университет открива находката, с която е белязано мястото, където е заровен войводата. То било заровено с шума, за да не бъде открито от башибозуците.

"Този камък е едно парченце от пъзела. За него се е знаело през цялото време", обясни кметът. Големият бял объл камък е припознат от дядо Христо Свинарски, чиито предци са се грижили за революционера.

Реклама

Баща му и дядо му са му показвали мястото - единственото равно в голямо дере. Камъкът е открит на около 150 метра от паметника на Хаджи Димитър на връх Кадрафил. Любопитното е, че районът, където се предполага, че е заровен героят, е изключително залесен, а само около камъка нищо не расте.

Преди експедицията специалистите предполагат, че за 150 години камъкът е затрупан с почва. Затова взимат лавинни сонди, с които да го търсят. Оказва се, че е обвит от мъх и се показват само няколко сантиметра от горната му страна. "Извикахме дядо Христо. Само като дойде и видя камъка, разплака се, прекръсти се и каза - това е", спомни си Енков. Той обясни, че сега не може да се проучи теренът около мястото, защото трябва разрешение от Министерството на културата.

Ако бъде открита костица или косъм, ще бъде назначена ДНК експертиза. Сравнителен материал може да се вземе от роднина на хаджията от Сливен на име Христо. Според сведения на местните хора през 1880 г. костите са препогребани тържествено в двора на църквата "Св. св. Петър и Павел" в с. Свежен (Аджар по старому – бел. авт.). След това майката на Хаджи Димитър прибира костите и те са положени в църквата в кв. Клуцохор в Сливен, а след години са предадени в Окръжния исторически музей. "Разполагаме със сливенски пътеводител, в който пише, че Хаджи Димитър е починал на Кадрафил. В календара на Христо Ботев денят 5 август (по Юлианския календар) е записан като "Великомъч. Хаджи Димитарь Асенйовь", подчертава Христо Енков.

Тази година ще се отбележат 150 години от смъртта на Хаджи Димитър. По този повод е сформиран комитет, който да подготви честванията на връх Кадрафил.

На събитието са поканени премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. За да загърбят разногласията около мястото на кончината на героя, кметовете на Свежен и Казанлък ще почетат годишнината и на Бузлуджа, и на Кадрафил. Предвижда се и поход по пътя, по който се смята, че е пренесен Хаджи Димитър от Бузлуджа до Кадрафил. За първи път трасето е уточнено по данни на запознати. По стъпките на ранения войвода ще бъдат изградени подкрепителни пунктове, а смелчаги ще носят носилка с тегло, равно на това на Хаджи Димитър.

Селото на бабите с таблетите

Освен с богатата си история и това, че е архитектурно-исторически резерват, Свежен стана известен и като "селото на бабите с таблетите" и "селото на собственика на фейсбук Марк Зукърбърг". Кметът Христо Енков реализира редица инициативи за подобряване на комуникацията с възрастните хора, които всеки ден получават обаждане дали имат нужда от нещо. Също така бе спечелен проект за обучение на пенсионерите как да боравят със социалните мрежи и да си общуват с роднините по света. Новината за живота, който закипя в Свежен, стигна и до Зукърбърг. Негов съветник, който посети селцето, му сподели за влиянието на социалните мрежи в малките населени места. В момента в Свежен текат и важни археологически разкопки.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама