Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6868594 www.bgdnes.bg

Българка прави вълнени картини

Наша гордост в Европа 

Дизайнерката Дили изобрази великата Фрида Кало 

Картини от вълна извайва млада българка!

Красавицата Дили Бозаджиева създава шедьоври в рамки, но вместо бои, използва "кожусите" на специалната порода мерино овце. В творбите си тя изобразява световноизвестни личности, като една от най-добрите й картини е с портрета на легендарната мексиканска художничка Фрида Кало.

В последните си картини Дили залага на женската красота. Творбите й бързо придобиват популярност и наскоро тя е представила изложба в унгарската столица Будапеща, като е станала хит в Европа. Събитието беше открито в рамките на Унгарската модна седмица, посветена на облекла от естествени материи.

Реклама

Бозаджиева е моден дизайнер по професия и има 12-годишен опит в работата с цветове, материи и кройки. През свободното си време рисува с маслени бои и акварел и през 2016 година се отдава изцяло на изкуството, като създава картини от цветна мериносова вълна. Тя става популярна в арт средите с автентичните си платна, които съчетават народната традиция за иглонабиване и мокро плъстене на вълна с модерната художествена линия.

Мерино вълната, или също така наричана мериносова вълна, е висококачествена и се добива от специална порода овце, които се казват мерино овце. Животните са познати още от Средновековието и още от тогава са високо ценени заради качеството на тяхната вълна. Овцете са пригодени да издържат на всякакъв климат и да живеят на слънце, студ, сняг или вятър.

"Жената символизира самото творение. Изложбата ми поставя акцент върху природата в жената, защото представителките на нежния пол сме носителки на самия живот и владеем природните стихии в себе си", коментира талантливата дама.

Изработката на всяка картина отнема часове усилена и концентрирана работа, която носи удовлетворение на дизайнерката. Малцина са българките, които се занимават с подобно изкуство, и затова работата им силно се цени в световен мащаб.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама