Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6869128 www.bgdnes.bg

Балерина в краката на Светлин Русев

Акад. Светлин Русев представи уникална изложба с платна от художници на поетичната реалност, а в краката му и до него цяла вечер танцува красива балерина, облечена в синя пачка.

"Това са най-забележителните френски автори на XX век. Често ги наричат "художници на щастието". Те се противопоставят на теченията на авангардистите от 20-те години. Основният акцент в колекцията е върху творбите на Ролан Удо", сподели Русев, който представи уникалните 14 платна в почти всички жанрове - пейзажи от страната на баските, италиански и гръцки острови, портрети, натюрморт, акт, жанрови сцени. Албум на колекцията "Художници на поетичната реалност" бе представен от автора Иво Милев, издаден специално за изложбата.

Реклама

Да се насладят на творчеството на творците от 20-те и да уважат куратора Светлин Русев дойдоха актьорът Влади Въргала, художникът Петър Пиронков, Иво Милев, посланици, бизнесмени и колеги на академика.

"Художниците на поетичната реалност присъстват в постоянната експозиция на Квадрат 500 - така, както във всички модерни музеи по света от ранга на "Орсе" и "Помпиду" в Париж. Когато в София се открива Галерията за чуждестранно изкуство, Богомил Райнов и Людмила Живкова уреждат творби на "щастливите художници" да бъдат закупени от държавата за постоянната сбирка", каза още Светлин Русев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама