Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6869674 www.bgdnes.bg

Цивилни дебнат Пелов пред дома му

Засада пред дома на рецидивиста Владимир Пелов са поставили цивилни ченгета в отчаян опит да го заловят, научи "България Днес". Това според източници от вътрешното министерство на практика са и единствените активни действия за залавянето на опасния бандит. Месец и половина след зрелищното бягство от затвора на Пелов и приятеля му Радослав Колев полицаите нямат и най-малка представа къде се намират двамата хладнокръвни убийци. Това не пречи на ченгетата да твърдят, че според оперативните данни двамата все още са заедно.

Слаба надежда за успешна развръзка на случая дава изпратеното в четвъртък от Пелов писмо до президента и омбудсмана. В него бандитът твърди, че е осъден несправедливо и това го е предизвикало да избяга. В опит да замажат гафа, ченгета обясниха, че въобще не е сигурно кой е писал писмото, макар синът на Пелов да потвърди, че това е почеркът на баща му. Криминалисти се похвалиха, че веднага е назначено ДНК изследване на следите от слюнката по пощенската марка и се търси пощенският клон, откъдето е пратено писмото на 7 май тази година. Анализът на осемте листа с писания показал, че авторът му е бил нервен и притеснен.

Реклама

"И да пише писмо, и да не пише, ще го хванем", коментира уверено вътрешният министър Валентин Радев.

Пелов и Колев духнаха от Централния софийски затвор на 3 април, докато получаваха колет. Възползвайки се от небрежността на охраната, Пелов вади незнайно как придобит боен пистолет и успява да принуди служителите да му отключат вратата на специалното помещение за свиждане. От там двамата бегълци притичват до парадния вход на зандана под погледа на поне десет надзиратели. Приближавайки се до бариерата, Пелов стреля по стоящия там невъоръжен охранител и заедно с приятеля си се мятат в паркирана наблизо кола.

Зрелищното бягство доведе до оставката на началника на затвора в София Петър Кръстев. Малко по-късно бе отстранен и заместникът му Анатолий Борисов. Срещу него според запознати са подавани множество сигнали за нередности в зандана. Самият Пелов в писмото си сочи Борисов като човека, покровителствал разпространението на дрога зад решетките.

Веднага след дръзкото бягство, направило за смях властите, от МВР стартираха мащабна акция по издирване на Пелов и Колев. В опит да демонстрират решителни действия, маскирани ченгета окупираха района около дома на Пелов в Ботевград. Специални постове по магистралите спираха минаващите коли с надеждата, че в някоя от тях ще са бегълците.

С отшумяването на скандала около бягството намаляха и усилията на МВР. Пътните блокади изчезнаха, а от около две седмици са отзовани и жандармеристите в Ботевград, разказаха пред вестника хора от градчето.

На тяхно място веднага около дома на Пелов започват да се навъртат няколко непознати мъже.

"Дори и за лаик е ясно, че това са цивилни ченгета. Не знам защо си мислят, че Пелов е толкова глупав и ще рискува да се прибере у дома си", коментира с усмивка съсед на беглеца.

Реклама
Реклама
Реклама