Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872432 www.bgdnes.bg

Дилъри на Баретата се измъкват

Двама от дилърите на сочения за наркобос Златомир Иванов-Баретата се измъкнаха, като групираха присъдите си. В последния месец спецсъдът облекчи положението на Стефан Грозданов и Тодор Цветанов, като събра наказанията им по няколко решения. По закон осъденият може да кумулира наказанията си, ако е извършил няколко отделни престъпления, преди да има влязла в сила присъда за някое от тях.

Златко Баретата получи 6 г. и половина затвор по процеса "Фирмата", но се оказа, че си е излежал наказанието. По другото наркодело бе оневинен по обвинението, че е дърпал конците на банда за наркоразпространение. Оправдани бяха и спряганите за негови доверени хора Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев - Малкия Златко. Магистратите осъдиха само седем от дилърите, пласирали дрогата.

Реклама

Грозданов получи 5 години затвор за участие в групировка за разпространяване на наркотици. Освен това той е осъден за грабеж, за който е получил 3 г. условно, както и за хулиганство, за което е наказан с 1 г. условно. През април съдия Вилислава Ангелова обединява наказанията му в едно общо - 5 г. лишаване от свобода. Съдийката порязва мераците на прокуратурата да увеличи престоя му зад решетките с още две години заради принципа за постигане на най-благоприятен ефект от групирането на наказанията.

В съдебната зала защитникът на Грозданов цитира и неговите здравословни проблеми. Оказва се, че клиентът му е със 72% нетрудоспособност, а според една от диагнозите Грозданов има тромб. Соченият за шеф на Грозданов - Златко Баретата, също стана пенсионер по болест, след като бе прострелян през 2013 г.

По данните на държавното обвинение Стефан Грозданов е държал и разпространявал наркотици, снабдявал с тях другите участници в групата и събирал паричните суми от продажбата им. Бандата действала от 2011 г. до февруари 2013 г. в София и по Южното Черноморие. Пласирал се основно кокаин, който се предлагал в две разновидности - "нормален" - с примеси, и т.нар. ВИП, с голяма чистота. Нормалният се продавал за 100-120 лв, а ВИП-ът - между 150 и 170 лв.

Разследващите откриват, че бандата имала ясно обособена структура и строга йерархия, но не успяват да докажат кой е босът и откъде се е снабдявала с дрогата. Според обвинението Грозданов е взимал наркотиците от Кристиян Лалев и е зареждал дилърите на по-ниско ниво. Пласьорите използвали кодови названия за дрогата като "диск с музика", като за количеството се използвали "брой минути". СРС-тата по делото прихванали разговори между дилърите за качеството на наркотиците, че влагането на примеси предизвикало кашлица на клиентите.

Другият търговец, който групира присъдите си, е Тодор Цветанов. Той е хванат с кокаин през 2012 г., като сключва споразумение за 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. През февруари т.г. е признат за виновен за участие в наркобандата и е осъден на 3 години и половина. Два месеца по-късно наказанията му се обединяват, като той получава общо 4 г. затвор. Защитата му цитира това, че той е баща на малко дете на 1 г. и 2 месеца и трябва да се върне бързо при семейството си.

Тодор Цветанов участвал в наркосхемата с брат си Петър, по прякор Малкия Принц, който също бил дилър и получи еднакво наказание. Петър е жертва на бандата, защото станал наркозависим, се сочи в мотивите на съда. Той задлъжнял, защото не плащал за дрогата. След това изчезна, тъй като се страхуваше за живота си.

Реклама
Реклама
Реклама