Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872527 www.bgdnes.bg

Учени във война заради награда

10 години академици водят битка. Обвиненията са за плагиатство на научен труд 

Истинска война водят двама варненски учени вече 10 години. Кулминацията на битката дойде след номинацията на проф. Николай Джагаров от Военноморското училище за присъждане на индивидуална награда за постижения в областта на електротехниката. Тогава неговият бивш колега от Техническия университет - доц. Румен Киров, го обвини за пореден път в плагиатство от наши и чужди учени и оспори награждаването му.

Реклама

"Разочарован съм! Аз съм му бил ръководител катедра навремето и много съм му помагал. Написах му 5 статии, за да стане доцент. Но ето сега се обърна срещу мен. Завистта е ужасна работа. Този човек вече 10 години ме обвинява", не можа да скрие разочарованието си пред "България Днес" проф. Джагаров.

Академикът е завършил престижния Санктпетербургски електротехнически университет. Повече от 30 години е работил в Техническия университет в морската столица и неведнъж са му предлагали да работи извън България.

Въпреки обвиненията номинацията на учения бе приета и той ще получи своята награда. Само за последната година проф. Джагаров има 9 публикации в чужбина, които са интегрирани в най-големите световни научни бази данни. Статиите са на тема електротехника, електроенергетика и електрообзавеждане на кораба.

Освен личните нападки обвинения има и срещу докторантите, които професорът ръководи. Те отново са от доц. Румен Киров и също са за плагиатство.

"Мълчах много дълго време. Но вече смятам да се разправям с този човек в съда. Това не е за първи път. Посегна и на моите ученици. Преди време организирах международна конференция във Варна и той пак дойде и направи скандал. Пред чужденци и мои приятели.

Преди това написа 2 доклада до ректора, сформира жури, което да прецени дали съм плагиатствал или не. Те доказаха, че не съм. Какво да ви кажа. Мисля, че в науката ще остане името Николай Джагаров, а Румен Киров няма да го има никъде", допълва професорът.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама