Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872555 www.bgdnes.bg

Български историци скочиха на Скопие

Името Илинденска Македония е неудачно и посяга върху българската история.

Около това твърдение се обединиха доказани наши историци, които единодушно скочиха против проектоимето на съседите. Илинденска Македония е името, за което са си стиснали ръцете македонският премиер Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Двете държави имат 25-годишен спор за названието на западната ни съседка.

"Името Илинденска Македония не е удачно и направо смешно. Да кръщаваш държава на едно събитие, колкото и голямо да е то, е нелогично, да не кажа смешно. Може ли Франция да се кръсти Република на Френската революция или ние да се кръстим Априлска република България в смисъла, че сме потомци на участници в Априлското въстание", коментира проф. Младен Григоров, председател на фондация "Паметници на българската слава". Според него предложеното име си е живо посегателство върху българската история. Думите му бяха потвърдени от доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт. "Ако се приеме това име, ще бъде преиначаване на историята. Името Илинденска Македония е посегателство върху българската история".

Реклама

"Предложеното наименование няма да бъде прието от Гръцката православна църква, а тя е много влиятелна в страната. Тя влияе и върху политиката", коментира и историкът акад. Георги Марков.

"Името Илинденска Македония не отразява историческата същност на земите, които си търсят име. Досега предлагах на шега Македония да се казва Югозападна България, но сега сериозно им предлагам името Илирия", допълни историкът Божидар Димитров.

Република Вардарска Македония е единственият възможен вариант за име на нашата съседна и братска държава, каза на свой ред историкът проф. Пламен Павлов. "Да се надяваме, че ще се намери разум в Македония, Гърция и България за едно исторически и географски вярно име, без да се създават нови драматични обстоятелства. Името Илинденска Македония е свързано с внушението, че Илинден е нещо изконно македонско и че не е българско, а това е една огромна лъжа", заяви Павлов.

Вчера Гърция също отхвърли предложението на македонската страна за "Република Илинденска Македония". Позицията на Атина е, че името трябва да съответства на предложението на посредника на ООН Матю Нимиц, т.е. да има географско или времево определение. Ципрас обяви, че решението за името е близо, но последните стъпки са най-трудните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама