Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872651 www.bgdnes.bg

Рак погуби наша топцигуларка в Холивуд

Катя Попов е първата жена концертмайстор в Меката на киното

Броени дни преди да свири в родната си България след 28-годишно отсъствие, почина световноизвестната цигуларка Катя Попов.

Скръбната вест съобщиха нейни близки зад океана. До последно талантливата българка крие, че e болна и се лекува от рак, затова и смъртта й шокира музикалната общност в Щатите. Те потънаха в скръб от неочакваната новина и определиха Катя Попов като бижу и изключително рядък талант.

Реклама

Мнозина българи също очакваха с нетърпение срещата с Катя, която трябваше да се състои на 30 май. Цигуларката не е свирила у нас почти 30 години. В края на месеца бе планирано тя заедно с оркестъра на "Класик ФМ радио" да свирят в зала "България" под диригентската палка на Скот Дън.

Попов има повече от впечатляваща биография. Преди да стигне до върховете в Америка и стане първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra следва в Музикалната академия в София. Продължава обучението си в Париж. Първото концертмайсторско място, което печели, е в Европейския младежки симфоничен оркестър, с който гастролира по света. След пътуване до Лос Анджелис се установява там за постоянно. Катя сключва брак, ражда две деца. Постепенно се изкачва нагоре в кариерата, като започва от Камерния оркестър на Лос Анджелис. Продължава като водач на втори цигулки в оркестъра на Лонг Бийч. От 2009 г. вече е концертмайстор на оркестър Hollywood Bowl, а междувременно свири и във филхармонията на Лос Анджелис. С Холивудския оркестър участва в записа на филмова музика за над 600 филма досега, но с този състав изнася и концерти, в част от които е солистка.

"Където и да се намирам, аз съм българка, тази мисъл винаги ми е давала криле. Нямам търпение да се завърна у дома", каза съвсем наскоро Катя.

"Загубихме един от нас, от голямото ни семейство по света. Скърбим!", ридае нейният колега и приятел Веселин Пантелеев-Ешкенази.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама