Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872679 www.bgdnes.bg

Правят филм за непознатата Людмила

Тато и щерка му искали да си направят династия 

Преди да почине, „червената принцеса" не се разбирала с Ванга

Филм за непознатата Людмила Живкова ще се появи скоро по биографичната книга за дъщерята на бившия Първи, написана от писателя Иво Милев. Това научи „България Днес“ от автора.

„Работи се по проекта за филм. Аз подготвям материала, на чиято база ще бъде направен сценарият и ще се реализира лентата“, обясни Милев. Той се занивама с проекта от 2008 година, когато се ражда идеята за филма. „По ред причини тогава не го реализирахме, но след като с днешна дата съм единственият, който е имал възможността да се докосне до служебния архив за Людмила Живкова, по-интересно е да се направи книга за нея. Прегледах над 80 000 страници и крайният вариант се получи от над 900 листа. В интерес на истината за Живкова почти нищо не знаем. Голяма част от нещата са в сферата на жълтото, които хем са верни, хем имат различно тълкуване. Аз опитах да обобщя нещата и да разгледам връзките й с различни хора по различно време“, споделя Милев. Това, което е направило впечатление на талантливия писател, е, че много от нещата, изписани за Живкова, изобщо не са верни, а други са дори непознати. „Тя е имала много напредничави идеи. Била е един от най-големите антисъветисти, против СССР. Нейната идея, а и на баща й, е била да си направят династия, държавата ни да се откъсне от СССР, да си осигурим пазари и подкрепа от Запад, нещо като новия Китай на Балканите. Людмила е била фронтмен на тази идея. Баща и дъщеря Живкови са опитали да направят това през 60-те години, но не успяват. И за двамата СССР е ограничение - и политическо, и икономическо. Людмила дори иска приобщаването ни със Запада да започне с културната политика, а после с икономиката, но не става, защото сме зависими от СССР“, твърди Милев.

Реклама

Друг интересен мит в биографията на първата ни дама по времето на соца е свързан с приятелството й с Ванга. „Реално двете се познават от 1961-1962 година. Първият съпруг на Людмила - Любомир Стойчев, твърди, че пророчицата е една от причините двамата да се запознаят. Ванга е търсила контакт с щерката на Тато по онова време, за да търси покровителството й. „Освен това тя знаеше за моминските увлечения на Людмила по гадателствата на кафе, които имала с приятелката й Вера Ганчева. По онова време е било мода да имаш такива гадателки, астролози около себе си. Младите тогава не са имали много забавления. И петричката пророчица всъщност намира в лицето на Живкова най-големия си покровител. Впоследствие отношенията им охладняват по ред причини. Самата Людмила признава на Ванга, че и тя развива интуицията си и може да предсказва. Дори й споделя, че ще има внучета, за което пророчицата много се притеснявала, че няма да доживее“, разказва авторът на книгата. Според него и двете жени са вярвали в същества, които са надземни, но в никакъв случай няма факти, които да говорят, че това са били извънземни или пък са си говорили с тях. „Людмила вярваше в т.нар. психизъм, това е идеология на Петър Дънов и означава да смяташ, че всяко нещо е надарено със съзнание и това съзнание е навсякъде в космоса на различни нива на развитие. И на това се дължи еволюцията ни. Защото в крайна сметка това, което еволюира, е точно съзнанието ни“, обяснява Милев. Фактите, с които разполага, са говорили и че никой не влияел на „червената принцеса“ толкова, колкото създателят на Бялото братство - Петър Дънов. „Нито Рьорих, нито Сай Баба, нито други учения“, твърди авторът Иво Милев.

Блиц:

Иво Милев:

Георги Марков бе кандидат за сърцето на Людмила

- Г-н Милев, разузнавачът Бончо Асенов споделя в книгата си за Георги Марков, че е имало тайни снимки на Людмила Живкова с Александър Лилов. Изневерявала ли е тя според вашите свидетелства?

- Имало е много кандидати за изневери, един от тях между другото е Георги Марков. Между другото двамата са имали много сходни идеи. Людмила също ненавижда насилието и налагането на волята на други хора. Живкова е искала да се върнем исторически към традициите си от 30-те и 40-те и да продължим да се развиваме. Марков казва същото - „Този строй ни бе наложен, ние бяхме унищожени като род“.

- Иля Велчев твърди в книгата си, че преди да умре, тя е разбрала, че са откраднати картини, златни бижута и още много ценни за България неща?

- Това е едно дело, което за мен е инсценировка, за да бъде злепоставена именно Людмила, осъдени са и хора след това. Този факт, разбира се, много я разстройва.

- Бракът с Иван Славков щастлив ли е бил за нея?

Реклама

- Трудно е да се говори и пише за личния живот на Людмила, защото тя много бързо се променя в годините. Когато се жени за първата си любов Любомир, тъкмо е завършила училище, променя се и начинът й на живот когато е студентка, друга й става средата. Една е, когато се жени за Славков, съвсем друга след катастрофата, която преживява. Имали са трудни периоди, но все пак те до последно се уважаваха.

- Говорихте ли с близките на Людмила за написването на книгата?

- Да, но в един момент спрях, защото прецених, че те или избирателно говорят, или са си приготвили неща, които искат да кажат, а други да не кажат. И сметнах, че това не е истинската Людмила. Позовавал съм се само и единс вено от документи. Казаното и написаното от нея не лъже.

- Заемате ли страна в книгата?

- Дали харесвам или не Людмила? Знаете ли, аз ненавиждам времето на комунизма още от дете. Но когато чета нещата, които Живкова е искала да промени, виждам, че е била единствената, която е полагала усилия в тази насока. Което пък в крайна сметка е абсурдното, защото тя е част от тази система. Георги Марков казва: „Системата може да се промени само отвътре“. И тя реално прави това. В този смисъл харесвам Людмила Живкова. Но тя реално плаща с живота си за това.

- Искате да кажете, че тя е била убита?

- От книгата ще разберете отговора.

Деси Тенекеджиева ще е Живкова

Актрисата Деси Тенекеджиева е част от проекта за филма за Людмила Живкова. Тя не крие, че възприема ролята като огромно предизвикателство и смята личността на Людмила за изключително сложна. „Тя е жена, родена в неподходящо за нея историческо време. Жена, претърпяла пълна духовна трансформация. Жена огън, вятър и дух.

Истината е една, но не е еднозначна. Интересува ни преди всичко човекът Людмила“, призна ни актрисата, която през последните години се снима главно в чуждестранни продукции. Сега Деси се готви за проекта за Людмила в Лондон, където живее напоследък. Категорична е, че не иска да прави сензации на гърба на „червената принцеса“.

Реклама
Реклама
Реклама