Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6873587 www.bgdnes.bg

Шок! Бившият управник на Трън е оправдан

Скандален изход по дело за блъснато от кмет дете

Решението е абсурдно, ще обжалваме докрай, казва майката на пострадалия Ивайло

С шокиращ изход приключи делото за блъснато от бивш кмет дете в Трън, научи "България Днес". Бившият управник на града Станислав Николов бе признат за невиновен от съдия Михаил Алексов за катастрофа, при която по чудо не уби 6-годишния тогава Ивайло Стоянов. Детето е пометено от мощния джип на кмета пред училището му в Трън на 13 ноември 2015 г.

Тежко раненият първокласник оцелява по чудо само благодарение на висококвалифицираната лекарска помощ в "Пирогов". Ивайло е приет в болницата с опасност за живота в травматичен шок и с гръдна травма. Малкият пациент претърпява животоспасяваща операция, при която са отстранени далакът и част от черния му дроб. Последствията от удара на кметския джип Ивайло ще носи цял живот.

Реклама

Делото приключва близо две години и половина след тежката катастрофа, а подсъдимият Станислав Николов не се явява на нито едно от заседанията в съда. Няма го и на финалното, за да чуе оправдателната си присъда от съдия Михаил Алексов, който междувременно се издига в йерархията и става шеф на Районния съд в Перник.

"При наличието на всички доказателства за вината на шофьора Станислав Николов съдът не пое отговорност за присъда на бившия кмет от ГЕРБ. За мен това не е обективно, а шокиращо и абсурдно решение по делото. Поради тази причина ще обжалваме пред по-горните инстанции. Битката едва сега започва. Ще бъде трудно, но ще се борим докрай за справедливост. На следващите инстанции очаквам обективно решение и адекватна присъда, която в нашия случай не може да бъде друга освен осъдителна. Продължавам да вярвам в правосъдието и справедливостта", категорична е майката на пострадалото дете Анита Гълъбова. Преди два месеца тя се закани, че ще излезе на протест пред парламента заради безкрайното протакане на делото. В хода на процеса бяха правени много и най-различни искания от страна на защитата на подсъдимия. Тъкмо когато през март се виждаше финалът, съдията се разболя и така то се удължи с още близо два месеца, след като бе отложено за края на април. Развръзката дойде след още близо месец - на 18 април.

Анита добавя, че представителите на държавното обвинение са си свършили професионално и адекватно работата по делото за катастрофата с детето й.

"Прокуратурата събра всички доказателства. Два пъти повдига обвинение на Николов. Първото беше за една тежка телесна повреда, три средни и няколко нарушения на пътя. След това на базата на доказателствата повдигна ново, по-тежко обвинение - за две средни и две тежки телесни повреди на Ивайло, нанесени при удара", казва майката. Тя обяснява, че делото срещу Николов приключва в условията на по-тежкото обвинение. Заради него прокуратурата иска за бившия кмет присъда от година и половина затвор. За същото наказание настояват и адвокатите на Анита. Максимално предвидената в закона присъда за това престъпление е 3 г. лишаване от свобода.

В подкрепа на по-тежкото обвинение са и приетите от съда четири експертизи, включително последната комплексна автотехническа и съдебномедицинска. Всички те потвърждават заключението на предишните, че шофьорът Станислав Николов е виновен за инцидента. Скандалът с катастрофата можеше и изобщо да не стигне до съда. Той избухна, след като се разбра за първата експертиза на вещи лица от Трън, който тогава е управляван от Николов. Според заключението им едва ли не Ивайло сам се е блъснал в джипа на кмета. Любопитна подробност е, че експертите правят анализа си, без да изследват мощния автомобил, който веднага след инцидента е продаден в чужбина. Скандалът достига до главния прокурор Сотир Цацаров, който разпорежда прекратеното срещу Станислав Николов досъдебно производство да бъде възобновено. Джипът е издирен и върнат у нас.

Разследван два пъти

Бившият кмет на Трън Станислав Николов два пъти е отстраняван от пост заради досъдебни производства. Едното е заради катастрофата с Ивайло. Другото е по-старо и е за неправомерно ползване на субсидии и се води в Перник. То е прекратено поради липса на доказателства. Николов е върнат на поста и прави катастрофата, при която блъска с джипа си първокласника. След инцидента случаят със субсидиите е възобновен. Към момента няма публично изнесени резултати по това разследване.

Реклама
Реклама
Реклама