Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6874281 www.bgdnes.bg

6 години след Пернишкото земетресение: Страх ни е! Сънуваме кошмари

"Страхът не си е отишъл и още ни тормози! Такова преживяване никога не се забравя, вечно ще живеем със спомена за ужаса." Това споделиха пред "България Днес" жители на село Дивотино.

На днешната дата се навършват 6 години от Пернишкото земетресение, което разлюля западните части на България с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер.

Реклама

Макар от природното бедствие да са минали половин дузина години, хората в Пернишка област продължават да живеят в страх, че отново може да има силен трус.

"Споменът не избледнява. Хората ми споделят, че са уплашени, въпреки че толкова години минаха. Самият аз нямам добри спомени от онази нощ на 22 май. Не искам да се връщам назад във времето", сподели пред вестника Румен Сергиев, кмет на Дивотино. Селото пострада най-сериозно от земетресението през 2012 година - всяка трета къща беше с поражения, постройки бяха бутнати и започнаха мащабни ремонти. Рухна и църквата.

"Хората си направиха ремонти, позакрепиха положението. Радостни сме, че нямаме съселяни без покрив над главата. Всеки има къде да се прибере. Това лято очакваме да отворим отново църквата след дълъг ремонт. На 24 май е празникът на селото и ще се повеселим. Каним всеки, който желае, да дойде. Нека се случват и хубави неща, не може само лошо", заяви емоционално Сергиев.

След природното бедствие седемметров кръст пази Дивотино. Той беше монтиран на най-високия връх в селото Чучул в Люлин планина и се вижда от всяка точка на Дивотино и от Перник, Кладница и Рударци.

Молебен и курбан

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие събира жителите на Перник за шеста поредна година след голямото земетресение през май 2012 г., съобщиха от общината.

Богослужението ще се извърши пред централния храм в града "Св. Иван Рилски" от 10 часа днес. В него ще се включи и викарият на Софийската епархия, Белоградчишкият епископ Поликарп. Поканени са всички граждани да се включат в общата молитва. На молебена ще присъства кметът Вяра Церовска заедно с екипа си. Ще бъде раздаден и курбан, който се осъществява с подкрепата на община Перник. По-късно от 11 часа с курбан за здраве ще се отбележи и годишнината от земетресението в центъра на село Дивотино.

Реклама
Реклама
Реклама