Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6874313 www.bgdnes.bg

Палачът на Фатик ликвидира предатели

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г. Основен заподозрян за поръчителството на екзекуцията според МВР е ливанец. За него впоследствие ченгета твърдят, че е поръчал и легендарния контрабандист Филип Найденов-Фатик. Както в повечето подобни случки заканите на МВР, че случаят е ясен и до дни предстоят арести, остават нереализирани. Доказателства не са открити, което позволява на сочения за поръчител Адел Саркис да се завърне в България, където живее необезпокоявано и до ден днешен.

Екшънът се разиграва на 26 ноември 2002 г. Фейсал Закка и Матар aл Рулех са причакани малко преди полунощ от килъри пред бл. 1 на ул. "Плачковица" в жк "Лозенец", където Матар живее с приятелката си. Още преди двамата да излязат от сребристото комби "Опел Вектра" и да се отправят към входа на кооперацията, наемните убийци откриват кръстосан огън по тях. Два куршума попадат в сърцето на Фейсал, един - в главата на Матар.

Реклама

След като се уверяват, че двамата араби са мъртви, килърите преминали градинката срещу блока и се качили в светла кола, в която ги чакал трети човек зад волана. Свидетел на екшъна става портиерът на кооперацията. Заради факта, че там живеят министърът по европейската интеграция Меглена Кунева и шефове от спецслужбите, портиерът също е въоръжен. Опитите му да се намеси обаче са безуспешни.

Последвалият оглед показва, че екзекуцията е извършена изключително професионално. Използвани са автоматичен пистолет "Стречкин" със заглушител и "Макаров". Около мястото на престъплението са намерени 15 гилзи.

Още след първите разпити става ясно, че мотивът няма как да се крие в легалния бизнес на двамата араби. Официално те са собственици на няколко фирми. Чрез тях държат няколко магазина за запалки и дрехи на пазара в Илиянци. По информация на спецслужбите дружествата се ползвали като прикритие за движен от убитите канал за амфетамини към Близкия изток. Партньор в част от схемите според криминалисти им е ливанецът Адел Саркис. Доклади на чужди разузнавателни служби сочат Саркис, който е бивш шеф на охраната на ливанския президент за един от най-мощните международни трафиканти на дрога.

Малко преди убийството между Адел и бизнесмените настъпва разрив, Фейсал и Матар стават негови непримирими врагове. Повод са няколко милиона долара печалба от сделка с дрога. Сумата е трябвало да бъде разделена между тримата поравно, но Саркис задържа всичко за себе си, твърдят ченгета след убийството.

Според криминалисти отношенията между тримата били обтегнати от години, а подялбата на милионите довършила нещата.

Конфликтът тлее от края на 1997 г. Тогава при акция на баретите е разбита лаборатория за амфетамини край софийското село Опицвет. Последвалото разследване показва, че фабриката за дрога е финансирана от фирма, където съдружници са Адел Саркис и Матар ал Рулех. След акцията на спецченгетата Саркис бяга във Франция. Според ченгета повод е както обявяването му за издирване, така и исканото обяснение от двамата му авери.

Реклама

Твърди се, че още тогава отношенията между тримата охладняват сериозно. След завръщането на Саркис у нас Фейсал Закка и Матар aл Рулех правят два опита да очистят партньора си. Последното покушение е буквално месец преди убийството на двамата араби. Тогава мъж с черна шапка на главата, седнал на столче в строеж, открива огън по ливанеца, който в този момент излизаше от заведение на сина на бореца Боян Радев в столичния кв. "Гоце Делчев". Куршум улучи Адел Саркис в рамото. Но много скоро той бе изписан от болницата.

Подозират и бригадата на Бай Миле

Сред заподозрените за убийството на Фейсал Закка и Матар aл Рулех е и босът на СИК Милчо Бонев - Бай Миле. Според една от версиите Бай Миле е поръчител. Изпълнителите са от бригадата сръбски наемни убийци, ръководени от Ненад Миленкович-Миленко и Милорад Лукович-Легия, който е наместник на Сретен Йосич у нас.

По това време Бай Миле и сърбите контролират трафика на хероин от Турция към Западна Европа. Производството и търговията със синтетична дрога е монопол на кюрдско-арабска групировка, която с помощта на Фатик приватизира каналите на бившата Държавна сигурност. Информацията за огромните печалби кара хората на Милчо Бонев да направят опит да ги изместят, подозират ченгета. В разразилата се война след Фейсал и Матар падат и още няколко жертви от арабската група.

Реклама
Реклама
Реклама