Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6874368 www.bgdnes.bg

Матури спъват делото срещу "Чуковете"

Матурите спънаха делото срещу т.нар. "Банда на Чуковете"! Заседанието вчера бе отложено, защото единият от подсъдимите - 42-годишният Калоян Преждаров-Макса, се явил на държавните зрелостни изпити, научи "България Днес". Ученикът, който се бори за средно образование, приложил служебна бележка, че ще се пробва на тестовете по български език и литература в средно училище "Иван Вазов" във Вършец. За явяването му адвокатката му Теодора Гинчева представи служебна бележка.

Новината за ученолюбивия подсъдим накара съпроцесниците му на подсъдимата скамейка да избухнат в смях. Те започнаха да сипят майтапи по адрес на позакъснелия с уроците Преждаров. "Завършването на каквато и да е образователна степен представлява уважителна пречка за явяване на заседание", подчерта съдия Мария Неделчева от специализирания съд. Тя прояви разбиране към упоритостта на подсъдимия, но му указа на следващото заседание след три седмици да представи доказателство за участието си в матурите, макар че тяхното провеждане във вчерашния ден е общоизвестно.

Реклама

Понеже срещу Преждаров са повдигнати тежки обвинения - за участие в наркобанда, присъствието му на делото е задължително, прецени магистратът. Според съдийката неявяването на подсъдим е абсолютна пречка за даване ход на заседанието и затова то бе отложено, въпреки че всички останали бяха налице.

В процеса подсъдими са плевенският кримигерой Камен Балбузанов-Куката, ММА боецът Любомир Симеонов - Любо Чука, Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бившият шеф на фен клуба на "Левски" Антон Калчев - Тони Застраховката, братята левскари Павел и Веселин Ермалаеви, боксьорът Александър Пацов, Панайот Мартинов, Даниел Душков, Георги Лазаров, Иван Бегов, Кирил Муртов, Веселин Христов и Веселин Владимиров.

Повечето от тях са от столичния жк "Люлин" и са сочени за хора на митичния Христофорос Аманатидис-Таки. Те отговарят като участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, за извършени грабежи и брутални побои над непослушни дилъри.

Делото на "Чуковете" в спецсъда не дочака един от подсъдимите Борис Борисов - Боби Белята. Преди три години той бе покосен от куршуми край езерото до затворническото общежитие в Казичане. Белята е намерен мъртъв в колата си. На погребението му да го почетат тогава отидоха почти всички негови видни познати от подсъдимата скамейка.

Процесът зацикли още от самото начало, след като подсъдимият Михаил Димитров бе задържан с дрога в Турция и тикнат в тамошен пандиз. Последваха редица отлагания заради преговори за предаването му с турските съдебни власти. За да не се бави процесът, материалите срещу него бяха отделени. Проблеми застигнаха и друг подсъдим - Кирил Киров, който бе сгащен да точи банкомати с авер на индонезийския остров Бали. Сините ултраси - братята Ермалаеви, преди години бяха задържани за взрив пред централата на РЗС на столичния бул. "Дондуков".

Камен Куката наскоро също се похвали, че държи да се развива като личност и успял да завърши висше образование. Вече повече от година той е зад решетките по обвинение за тартор на банда за рекет. Въпреки че се пробва повече от 17 пъти да излезе от ареста и се оплаква от здравословни проблеми, магистратите са непреклонни.

Реклама

Неприятности преследват не само подсъдимите. Свидетел, обявен за общодържавно издирване, се появи пред съда. Людмил Борисов е търсен под дърво и камък, без дори да е знаел за това. Преди дни му се обадили по телефона от столичната полиция и така разбрал, че е попаднал в бюлетина с издирвани лица. Съдия Неделчева го успокои, че когато даде показания, ще бъде снет от системата на СДВР.

Част от призованите свидетели като Любомир Костадинов - Любо Младежа и Васил Бекиров-Доктора са бивши съпроцесници на "Чуковете", които са били изправени пред Темида при предишните разглеждания на делото.

В КАТ: Точки срещу призовка

Призовка вместо точки за шофьорската си книжка получи свидетелят Васил Христов. Мъжът живее в ромския кв. "Факултета" и е посочил за свой адрес ул. "Суходолска" 34. Призовкарите тръгнали да го търсят, но установили, че на това място в катуна има около 30 къщи. Христов не знаел, че трябва да се яви да свидетелства по делото "Чуковете", докато не отишъл в КАТ. Там той разбрал, че е обявен за издирване. "Отидох да си сменя точките и разбрах, че за мен има призовка. Въобще не знам за какво ме викат", обясни свидетелят. Неговият случай също шашна подсъдимите, които се кикотеха, че човек вече и до КАТ не може да отиде.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама