Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6875416 www.bgdnes.bg

Христина Ангелакова в едно от последните си интервюта: Видях "онзи" свят, но още искам в този!

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам

"Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила".

Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г., след като не успя да се възстанови след операция за смяна на става. Мнозина определят смъртта й за нелепа, но според медиците подобна интервенция в напреднала възраст не е безопасна. Ангелакова е получила сепсис и докторите не успели да овладеят положението.

Реклама

Световноизвестното мецосопрано от години е с разклатено здраве. Най-сериозни са пораженията върху тялото на Ангелакова след катастрофа, която тя преживява през 1989 г. Тогава певицата заминава по договор за Франция, където пее кантатата на Прокофиев "Александър Невски" с руски хор - в Париж и в 6 сателитни града. По пътя автобусът катастрофира.

"Загубих съзнание, изпаднала съм в кома и после се събудих с яка за обездвижване. Оказа се, че аз  съм пострадала най-лошо - счупена глава и гръдна кост, имах три смазани прешлена. Останах за месец в парижката болница, а после вложих цялата си воля и енергия в най-малкото движение. Едва успях да сляза сама от самолета в София. Видях "другия свят", но много ми се искаше да остана в този", ни сподели Ангелакова, която цял живот след тази случка имаше проблеми с краката. Въпреки това тя не се оплакваше.

"Пенсията ми е 400 лева и добре, че разчитам на близките си, все пак има и хора по-зле от мен, това не е трагедия", каза ни певицата през март, потърсена за коментар на очакването Народното събрание да приеме пожизнени пенсии на заслужили дейци на културата. Между тях бе и колежката й Александрина Милчева.

"Много ми е мъчно за Христина. Тя заслужава пенсията също като мен", защити колежката си Милчева. Комисия е избирала между двете певици коя да отпадне и коя да взима 700 лева пожизнено.

"Не съм алчна, нищо, другият път, а и харесвам Милчева. Тя е достоен човек", обясни ни тогава през смях Ангелакова.

Казваше, че има гръцки дух и драмите по-скоро я мобилизират, отколкото отчайват. Както разказва Христина Ангелакова, родителите на баща й Борис са преселници от Кавала и Драма в Неврокоп, днешен Гоце Делчев. В Солун сега живеят гръцки братовчеди на именитата певица.

Реклама

"Баба Хрисантия беше изключително колоритна. Дядо ми Стойо - дърводелецът, почина млад и тя рано овдовя. Когато й отивах на гости, я виждах как си попийва ракийка, а като се ядосаше, ръсеше яки попържни. Виждаше ми се някак странно жена да пие така откровено и да псува, защото същинската ми семейна среда бе друга", разказва ни г-жа Ангелакова.

Бъдещата оперна звезда е расла в Шумен, откъдето е майка й Добринка, но се ражда в Исперих, където родителката й отива да си търси работа. В малкия град културата е на почит. Първата си изява пред публика Христина прави едва 5-годишна. Участва в ревю на местна кооперация за трикотаж. Дефилира с плетена червена рокличка и за да е в тон с тоалета, трябвало да изпее "Ален мак самотен нейде". От притеснение забравя думите, а накрая пада голям рев, защото не й подаряват рокличката, както преди това обещали.

Скоро семейството й се мести да живее в родния град на майка й Шумен. Борис Ангелаков става юрисконсулт в бирената фабрика, а Христина от невръстна хваща цигулката. Близнакът на Панчо Владигеров - Любен, изнася цигулкови концерти из страната и с майка й го молят да намери малък инструмент за Христина. В града със стари музикални традиции малката Христина е и солистка в хор "Родни звуци". Майка й подкрепя решението на дъщеря си да учи в Консерваторията. Баща й е по-скептичен: "Къде ще развяваш поли по сцената? Умна си, вземи да учиш нещо по-сериозно", кори я той. Все пак доживява първите й успехи у нас и в чужбина и дори я гледа на италианска сцена.

Прочутото ни мецосопрано, налагайки таланта си на най-престижните световни оперни театри, се омъжва късно и късно ражда. С бъдещия й съпруг се запознават между две нейни идвания в България.

Когато преди това печели конкурса за млади оперни певци през 1975 г., Людмила Живкова - тогава председател на Комитета за култура - й дава апартамент, за да не спи по хотели, като е в София. Съседи й стават цигуларите Минчо Минчев и Димо Димов, пианистът Иван Дреников, оперният певец Стоян Попов, Константин Коцев, Невена Коканова, Енчо Пиронков.

Над нея живее цигуларят Владко Титов. Майка му непрекъснато подбутва Христина да се омъжи - тогава певицата е над 30-годишна мома. Веднъж Титов цъфва на вратата й със свой приятел - Красимир Дачев, в който примата се влюбва на мига. Преди това Ангелакова е помолила цигуларя да й поправи грамофона.

"Краси беше разведен, но не аз го разведох", подчертава оперната прима.

Докато е в София, излизат няколко пъти. После Христина трябва да замине за Модена - там пее в операта "Весталката" от Спонтини и кани Красимир, за да посрещнат заедно новата година. Двамата заживяват заедно. Певицата заминава за Генуа да пее в "Хованщина" и любимият й я придружава. Там се женят - годината е 1980. Сватбата е на българския танкер "Огоста", хвърлил котва в пристанището на Генуа.

"В чужбина нашенци могат да сключват брак само в наш самолет, кораб или в посолството, които се считат за български територии", поясни ни приживе певицата.

За сватбената церемония корабът е излъскан и постлан с червена пътека на палубата. Кумува им партийният секретар на моряците. Подписват се в бордовата книга.

Вечерта празнуват в клуб на брега. Младоженецът черпи с домашно вино, донесено от родния му Свищов. После младото семейство прави кратко сватбено пътешествие до близкия Сан Ремо.

"Разбирахме се, бяхме забавна двойка. Той е бивш републикански шампион по висок скок, танцуваше хубаво...", разказа ни Христина.

Бракът им обаче просъществува 10 години. Всичко приключва след катастрофата.

"В болницата ми се искаше да имам близък човек до себе си. Обаждаха се певци от цял свят, а Краси пристигна с детето чак на 17-ия ден. Имам чувството, че оттам нещата потръгнаха на зле. До мен стигаха слухове, че той има и извънбрачни връзки, не знам дали е било така, но разбрах колко бързо може да рухне нещо, градено с години", връща се назад във времето оперната прима.

Когато се развеждат, Христина е на 44 години.

Междувременно слухът за преживяната от нея катастрофа бързо се разнася по света, при това силно преувеличена - че е в гипсово корито и не се знае дали ще се изправи на крака. Някои задгранични нейни колеги направо я отписват, намаляват ангажиментите й.

"Беше трудно да възстановя позициите си. Дъщеря ми беше на 9 години, майка ми идваше да помага. После всичко постепенно се оправи, но така и не създадох друго семейство", сподели Ангелакова.

С днешна дата отношенията й с Красимир Дачев са приятелски. Дъщеря им Русана работи като финансист в компанията на бизнесмена. Тя вече е и майка на няколкомесечното момиченце - Неда.

"Не си спомням да съм й казвал "Обичам те!". Дори на себе си не го казвам. Много съм тежък на този израз", сподели бившият съпруг на Христина Ангелакова Красимир Дачев, за когото се говори, че е сред най-богатите българи. В момента той има друго семейство.

Ангелакова е пяла с най-големите майстори на оперното изкуство от края на миналия век - Павароти, Доминго, Карерас, Франко Корели.

С Карерас и Монсерат Кабайе е играла в "Иродиада" в Римската опера. След редица награди в престижни световни конкурси тя е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, като паралелно не спира да гастролира по света. В периода 2001-2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

През 2015-а тя бе наградена с орден "Св. св. Кирил и Методий". Редакцията изказва съболезнования на семейството.

Поклон пред паметта й!

Играят на ротативки в Монте Карло с Гена Димитрова

Христина е близка приятелка с Гена Димитрова, която винаги е била твърде сдържана в отношенията си с колегите. Двете се обичат още от Консерваторията, а после са заедно и в Милано.

"Гена Димитрова беше велика! В света нямаше много гласове като нейния", категорична е Ангелакова. Двете пеят заедно в Монте Карло - в "Бал с маски". Често играят на автоматите и печелят. Гена, която е фанатичен фен на нумерологията и звездите, понякога прави хороскопи на дружката си. Христина рядко говори дали вярва на предсказания, но винаги е била истинска светска дама. Преди години дефилира в благотворително ревю като модел на Даря Манченко, Йорданка Чернаева и Дора Момекова - излиза на подиума с Татяна Лолова, Мартина Вачкова, Анахид Тачева.

Примабалерината Маша Илиева:

Простих й, че ме уволни за голи снимки

"Простих на Христина, че ме уволни за голите снимки в "Плейбой". Много ми костваше, не беше лесно, но всяко чудо за три дни."

Това сподели примабалерината Маша Илиева, след като преди повече от 10 години тя се снима за "Плейбой", а шефката й Христина Ангелакова не поднови договора й в Софийската опера. "Преди доста време се засякохме на едно събитие, поздравихме се, разбира се, като културни хора. Толкова. Всеки поема своя път", каза Маша Илиева.

Примата: Имам само една пластична операция!

"Имам само една пластична операция - на носа. Когато бях на 6 години, се спънах на тел в парка в Шумен и носът ми се деформира. Провинциални гении не успяха да ми го наместят добре, а и се наложи да ми пробиват хрущяла, за да дишам. Не получих комплекс за малоценност обаче. Оперирах се по-късно в Германия при прочутия д-р Бетов и започнах да си харесвам носа", каза Ангелакова.

Реклама
Реклама
Реклама