Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6876172 www.bgdnes.bg

Отец Иван за обира в храма в Нови хан: Господ ще съди крадлата!

"Господ ще съди крадлата! Присъдата за постъпките й ще дойде отгоре". Това заяви пред "България Днес" отец Иван след поредния обир в църквата в приюта му в софийското село Нови хан.

"Това е място, на което човек получава благословение. На тази жена не искам да кажа нищо. Но тя ще получи своето възмездие за това, което е сторила, защото тя посяга на парите на хора, които идват тук с чисти помисли и намерения, търсят помощ и утеха. За мен кражбата от храма е голямо престъпление", добави благородният духовник.

Реклама

"Неприятната история се случи на 19 май по обед. По това време бях в гробищния парк, извършвайки панихиди и помени. Връщайки се в храма да си оставя някои неща, минах покрай свещите и видях, че чекмеджетата са отворени, а вътре бяха останали само дребни стотинки. На камерата се виждаше как жената се оглежда, изчаква удобен момент, взима отвертката, с която клисарката почиства свещниците, и отваря чекмеджето", разясни отец Григорий, който е син на дядо Иван.

Първоначално жената пристига в храма със сълзи на очите, разказвайки историята си как е загубила дъщеря си и трябва да се грижи за новороденото си внуче. Не била местна и това направило впечатление на отец Григорий.

"Жената е откраднала близо 800 лева. Полицията я търси. Дано я намерят. Ако не - здраве да е. Предишният крадец, който заснехме с камерата, беше взел 1000 лева, но ги върна", разясни отец Иван. По негови думи е невъзможно по всяко време да има човек в църквата, тъй като има задачи за изпълнение. А храмът стоял отворен, за да могат миряните сами да влизат и да палят свещи за здраве.

Отец Григорий обясни, че вече са подали жалба в полицията за извършената кражба. С парите в касата е трябвало да си платят тока и сега се притесняват да не останат на тъмно, тъй като сметките не са плащани от два месеца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама