Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6876220 www.bgdnes.bg

Българин бачка за Меси Хашиша

Българинът, заловен като част от схемата за трафик на 15 тона хашиш в Испания, е бачкал за клана на мароканеца Абдела ел Хадж, наричан в престъпния свят „Меси на хашиша“. Това предполагат местните полицейски власти, цитирани от световните медии. Нашенецът е задържан миналата седмица на кораб в открито море край бреговете на Аликанте заедно с още трима холандци.

Разследващите разкриват, че в района действат над 3 хиляди души, разпределени в около 30 банди за наркотрафик, най-важната от които "Лос кастаняс", и клана на 34-годишния Абдела-Меси. Мароканецът е фен на аржентинската звезда и „Барса“, но е близък със звездата на „Реал“ (Мадрид) Серхио Рамос и се снима с президента Флорентино Перес.

Реклама

Носи скъпи дрехи и обувки, кара тузарска кола. Обикновено изглежда усмихнат, уверен и се придружава от петима души охрана. Обича да отсяда в Кадис, сменя си номера всяка седмица или на няколко дни. Всеки иска да работи с наркобоса, който има внушаващо портфолио от клиенти и 95% успеваемост при прекарването на наркотиците.

След тригодишно дебнене службите го залавят през 2017 г. "Меси на хашиша" прекарва няколко месеца в затвора, където се изявява като Пабло Ескобар. Заради страстта си към футбола купува екипи на останалите пандизчии и организира турнири. Надзирателите се виждат в чудо и обмислят да го преместят. Впоследствие плаща 80 хил. евро за свободата си.

По данни на службите не е изключено за Абдела-Меси да работят и българи. Акцията на службите, при която е заловен нашенецът, е пресякла наркотрафик по т.нар. Източен маршрут, или Ориенталски път, използван от търговски кораби, които носят големи количества дрога в северноафриканските води за тяхното прехвърляне на изток от Средиземно море.

Рекордната пратка е прихваната на кораб без знаме. Информация за подготвяната схема е получена още през ноември при холандските, португалските и италианските органи. Международните власти са предупредени за евентуалното включване на риболовен кораб с дължина 25,4 метра и малтийски флаг при операция за трафик на хашиш.

По-рано този месец корабът напусна пристанището Стелендам, Холандия, за да премине през Гибралтарския проток в района на Средиземно море, където обикновено се товари дрогата, и да се отправи към Пирея. Морските служби изпратили разрешителното за кораба на малтийските власти, тъй като според документацията плавателното средство се движело с такъв флаг. От Малта обаче информирали, че корабът не е бил вписан в регистрите им.

Риболовният кораб бил на около 110 мили югоизточно от Кабо де Палос, когато патрулна лодка с ченгета го изненадва въпреки неблагоприятните климатични условия. Митнически и данъчни служби се качват на борда и задържат четиримата членове на екипажа, а лодката е ескортирана до пристанището в Аликанте. По първоначални сметки ченгетата предполагат, че голямата лодка може да скрие над 15 тона хашиш в специално скривалище. Дрогата е открита, но заради огромното количество претеглянето й се забавя с дни. Местни хора, които тренирали във фитнес наблизо, виждат екшъна на пристанището, зарязват бягащите пътеки и започват да снимат с телефоните си. Разтоварването на балите с хашиш продължава повече от 4 часа.

Трафиканти атакуват гвардията

Залавянето на рекордни количества наркотици притеснява хората от южните райони на Испания. Те отбелязват нарастващата дързост на наркотрафикантите и признават, че се опасяват от появата на картел. "Ескалацията на насилствените действия на трафикантите не спира. Все повече са нападенията срещу силите на реда", казва Хуан Енсинас - представител на синдиката на Гражданската гвардия в провинция Кадис. Заради безработицата трафикът "все по-малко се възприема като престъпление и все повече става начин на живот за местните хора". Гибралтарският проток дели испанската провинция от мароканския бряг. На нея се падат 40% от заловените наркотици в Испания и тя е главната врата за влизане на дрогата в Европа. Според синдикатите едва 20% от наркотрафика бива пресичан.

Реклама
Реклама
Реклама