Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6876231 www.bgdnes.bg

Не дават на Неофит да служи

Личният му лекар го пази след едномесечния престой в болница

Борислав РАДОСЛАВОВ

Не дават на Неофит да служи, научи "България Днес".

Изписаният от болница след едномесечен престой на легло патриарх най-вероятно само ще присъства на тържествената литургия по случай големия християнски празник Петдесетница в неделя - 27 май.

"Убеден съм, че патриарх Неофит силно желае да се яви на службата в неделя и ще го стори. Предполагам, че вероятно няма да вземе участие в самата литургия, а ще присъства на нея и ще се черкува. Личният му лекар, който е и духовник, сигурно ще го посъветва да се пази от служение тогава", разказа пред вестника протойерей Николай Георгиев от Светия синод.

Реклама

Тъй като празникът прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-ия ден след Възкресението - Великден, и това е ден на Света Троица, Неофит ще присъства на Богослужебната литургия в едноименна столична обител. Така патриархът ще се яви или в храм "Света Троица" в парка на едноименния столичен квартал, или в храм "Света Троица" в квартал "Слатина".

"Почти сигурно е, че Неофит ще реши в коя от обителите да присъства в неделя сутринта преди самата литургия и се пази от предварителни обещания заради здравословното си състояние", допълни още отец Николай Георгиев.

Това ще бъде първа появи в Божия храм на духовния водач на нацията след влошаването на здравословното му състояние. Затова свещеници и миряни с нетърпение очакват завръщането на Неофит.

След болничния престой е изключително важно възстановяването на имунитета, тонуса и жизнените сили на Неофит. Таченият духовник ще трябва да набляга на повече свежи плодове и зеленчуци, както и природосъобразна храна.

"Това за него в никакъв случай не е проблем. Повече от половин век той е изкарал на постна храна. Отделно през половината година също се пости и патриарх Неофит стриктно и строго спазва всички пости", споделя още протойерей Николай.

Духовният ни водач бе изписан миналия четвъртък от болница ден преди да закръгли един месец престой в лечебницата. След това бе закаран в своя дом - Софийската Света митрополия.

На 18 април патриархът бе приет по спешност в частна столична болница заради симптоми, свързани с хроничното му сърдечно заболяване. Преди четири години Неофит се подлага на оперативна интервенция, свързана с проблеми със сърцето.

Реклама
Реклама
Реклама