Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6878199 www.bgdnes.bg

Нафие, пострадалата от касапницата на "Тракия": Децата ме спасиха от депресията след катастрофата

12 души пострадаха вчера при нова катастрофа с автобус на магистралата

"Децата ме спасиха от психическо рухване и депресията след катастрофата на магистрала "Тракия". В момента съм по майчинство и по цял ден съм с тях. Чувствам се по-добре. Все още ми изскачат страшни картини пред очите, но вярвам, че и това ще мине!"

Това разказа пред "България Днес" 25-годишната Нафие от бургаското село Заимчево. Жената е една от оцелелите в касапницата на магистрала "Тракия" на фаталния 13 април, петък, т.г.

Реклама

В по-тежко състояние е нейната приятелка Гюлджан. Месец по-късно тя все още се намира в Окръжна болница, но животът й е вън от опасност. Двете приятелки пътували заедно в автобуса ковчег за София, откъдето трябвало да се качат на самолет за Франция. 27 километра преди столицата лек автомобил се блъска в рейса и го преобръща. На място загиват шестима души, а над 20 са ранени.

Пет седмици след кървавия петък, 13-и, магистрала "Тракия" отново е блокирана заради тежка катастрофа.

Над 12 ранени и един човек с опасност за живота, след като тежкотоварен камион и автобус на градския транспорт се удариха.

Инцидентът се случи вчера в 7,20 сутринта на 3 км от входа на София на разклона за село Равно поле. Камионът ударил рейса, след като тръгнал да го изпревари. След сблъсъка тирът влачил автобуса над 30 метра, след което рейсът се обърнал в канавката. В автобуса, който се движел по линия №7 от село Лозен към София, се возили 25 човека.

По-малко от 9 минути след трагедията на място пристигат 4 линейки, а пострадалите са откарани в столичните болници "Пирогов", "Св. Анна" и ИСУЛ.

Реклама

Седем от пострадалите са откарани в Окръжна болница. Сред тях е Антоанета, която не е могла да дочака линейките и е постъпила с частен транспорт в лечебното заведение.

"Дамата е с травма на главата и засегнат лицев масив. Настанена е в реанимация. Останалите 6-има са мъже. Двама от тях също са в реанимация. Единият мъж, на 60 г., е в много тежко състояние. Има черепно-мозъчна травма, рани по гърдите и корема. Останалите са настанени в хирургия с травми на гърди и корем и в отделението по неврохирургия с травма на глава", коментира пред "България Днес" д-р Ана Николова, шеф на спешното отделение в "Св. Анна".

Други трима души, сред които и 4-годишно момченце, са настанени в университетската болница "Пирогов". "Детето е с фрактура в областта на едната подбедрица, поставен му е гипс и остава за лечение в болницата", коментира пред вестника Мария Пойрязова, говорител на здравното заведение. Друга 25-годишна жена е с фрактура на едната подбедрица и също остава за лечение. Пойрязова коментира, че две от настанените жени отказали хоспитализация. Въпреки че една от тях била с мозъчно сътресение, медиците й поставили шина и по нейно желание тя била изписана от болницата. Майката на 4-годишното дете също отказала медицинска помощ.

В "Царица Йоанна - ИСУЛ" са били настанени други трима души с леки наранявания. Часове по-късно двама от тях са освободени.

Заради инцидента входът на столицата бе блокиран до обяд, а придвижването бе изключително затруднено и натоварено. Изнервени шофьори използваха алтернативни пътища, за да влязат в столицата, поради което се образуваха тапи и в други части около София.

"Наложи се да затворим магистралата, за да може техниката да заеме място на пътя и да изправи автобуса. Щетите по рейса са големи, задната му лява част е смачкана", коментираха пред "България днес" органите на реда.

След като бе изправен, автобусът бе извозен в неизвестна посока. Поражения има и по чуждестранния тир. Половината от камиона също е смачкана до неузнаваемост. Зад волана е седял шофьор от турски произход.

"Не знам много, не мога да коментирам за момента дали шофьорът на тира е виновен за инцидента, не знам и откъде е пътувал и дали е заспал заради дългия път", коментира пред вестника Емил Ботев, представител на фирмата за камиони.

Автобусът е пътувал в лентата си, бихме могли да предположим, че тирът е виновен за катастрофата, но това ще се установи от полицията", коментира Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта в Столичната община. Той успокои, че всеки пътуващ, който има документ за превозване в градския транспорт, е застрахован.

Реклама
Реклама
Реклама