Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6878249 www.bgdnes.bg

Илиан Илиев иска МЪСТ за "Левски"

Илиан Илиев жадува за мъст над "Левски"! 49-годишният специалист идва днес на "Герена", за да спре "сините" за участие в Европа през това лято.

"Левски" приема "Черно море" от 20,30 часа на стадион "Георги Аспарухов" в директен бараж за класиране в турнира Лига Европа. Илиев е треньор на варненския тим. Той е кръвно обиден на "сините" за начина, по който си тръгна преди години.

Реклама

Наставникът водеше "Левски" през сезон 2012/2013 и бе близо да изведе отбора до титла и Купа на България. Илиев напусна след изненадващо равенство 0:0 с "Монтана" у дома, а сезона довърши помощникът му Николай Митов. В крайна сметка столичани не успяха да спечелят дубъл. Те сдадоха първото място в последния кръг след 1:1 със "Славия". Загубиха и финала за Купата от "Берое" след изпълнение на дузпи. Още тогава Илиан отсече, че е много обиден на фенове и ръководство.

"Неприятна е реакцията на феновете. Не съм тук, за да печеля пари. Дойдох, за да направя нещо. Никога повече няма да бъда треньор на "Левски". Това е едно от малкото неща, за които можете да сте повече от сигурни. Обиден съм, че още в самото начало на престоя си Николай Митов с лека ръка се отрече от абсолютно всичко, което сме работили и мислили заедно. Не смятам, че това му прави чест. Част от феновете позволяват да бъдат настройвани. Така беше и при престоя на Йоканович, така беше и при мен. Някои от тях не са били родени, когато съм вкарвал голове на ЦСКА, но въпреки това смееха да ми държат тон и сметка за случващото се. Казваха ми, че те били "Левски", а аз съм никой. Немислимо е това. Още от първия си ден на "Герена" бях принуден да се чувствам нежелан. Просто не бях попаднал там, където трябваше", обяви Илиев веднага след напускането си.

Варненецът има близо 100 мача за "сините" и като футболист, при това в едни от най-силните години на отбора. Илиев е шампион с "Левски" през 1993, 1994 и 1995 г., вицешампион през 1992 и 1999, както и носител на Купата на България през 1992 и 1994 г. Целта пред бившия национал е да спре тима от "Герена" за Европа. Самият Илиев е бил няколко пъти със "сините" в евротурнирите. Като действащ играч записва 4 двубоя за КНК и 2 за Купата на УЕФА. Като треньор отпада с "Левски" от турнира Лига Европа още във втория квалификационен кръг от непретенциозния босненски тим "Сараево".

Сега, в навечерието на битката на "Герена", Илиев потвърди:

"Нямам никакви сантименти към "Левски". Ако вземем квотата, ще можем да кажем, че изцяло сме доволни от сезона си. Искам да изиграем добър мач. "Левски" има добри единици. Дори и когато загубиха купата, показаха израстване. Не бива да грешим срещу тях. Няма да имаме шанс за "връщане" в срещата, ако рано допуснем гол", предупреди Илиев.

"Черно море" ще бъде без десния си бек Стефан Станчев, който е бивш футболист на "Левски". Юношата на "сините" получи жълт картон в реванша за седмото място срещу "Локомотив" (Пд) и е наказан. На неговия пост ще действа или младокът Мартин Костадинов, или Атанас Зехиров. Под въпрос е и участието на Мехди Фенуш, който още не е напълно възстановен от травма.

Илиан Илиев има колебания кого да пусне в атака. Той може да избира измежду Мартин Минчев, Радослав Василев, Георги Божилов и Марек Кузма.

Реклама
Реклама
Реклама