Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6879286 www.bgdnes.bg

Десетки се простиха с Христина Ангелакова

Дъщеря й Русана: До последно беше

жизнена, искам така да я запомня!

Десетки фенове на оперното изкуство дойдоха вчера да се простят със знаменитото мецосопрано Христина Ангелакова в Софийската опера и балет, а по-късно и в църквата "Света София". Ангелакова почина на 20 май на 73 години след кратко боледуване.

"До последно мама беше жизнена, искам така да я запомня. Тя бе възторжена, вдъхновена, уверяваше всички, че е добре след операцията на коляното, която претърпя. Казваше: „Предстои ми рехабилитация. Ще съм като нова, направо ще тичам по сцената", разказва дъщеря й Русана, която изобщо не вярвала, че оптимистичното поведение на майка й вещае такъв трагичен край.

Реклама

За съжаление на семейството през март се появили усложнения и Ангелакова подменила и двете си стави. Коленете не я издържали. Изпитвала ужасни болки, но пак с усмивка присъства на всички оперетни събития. "Беше убедена, че има мисия. И тази година Моцартовият фестивал от 12 до 15 юли ще бъде посветен на нея. Поне това й дължим", сподели за приятелката си народната певица Янка Рупкина.

Христина Ангелакова е пяла с най-големите майстори на оперното изкуство от края на миналия век - Павароти, Доминго, Карерас, Франко Корели. С Карерас и Монсерат Кабайе е играла в "Иродиата" в Римската опера. С Лучано Павароти също бяха приятели, като няколко пъти бе пяла с него в "Бал с маски" и "Луиза Милер".

Поклон пред светлата й памет!

Реклама
Реклама
Реклама