Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6879402 www.bgdnes.bg

4 бона опрости на майка президентът

2000 лихва трябва да плати въпреки това Кристина Буковинова

Президентът опрости над 4000 лв. надвзети майчински на самотна майка с две деца. Лихвите по сумата обаче не са амнистирани и трябва да се платят, за да може сметката на жената да бъде отблокирана. А те са близо 2000 лева.

Новината съобщи пред "България Днес" 31-годишната Кристина Буковинова от сатовчанското село Слащен. Тя е едновременно щастлива от положителната развръзка за майчинските, но и озадачена и притеснена за лихвите, за които няма пари да плати.

Реклама

В края на ноември 2017 г. "България Днес" публикува материал, в който Кристина моли държавният глави да й опрости надвзети майчински. Тя се оказва сред 2-те хиляди майки, които са получавали майчинство, въпреки че децата им вече са били на ясла. Според Кодекса за социално осигуряване на дете до 2-годишна възраст не се плаща, ако то е настанено в детско заведение.

Преди призивът й да достигне до Румен Радев, той бе одобрен единодушно от Общинския съвет в Сатовча. Буковинова е една от малкото майки, на които дотогава не са опростени парите. Сега и тя влиза в отбора на жените, които няма да връщат въпросните надвзети майчински. Но с една много важна уговорка.

"Указът на Румен Радев е от 29 януари, точно два месеца след репортажа на "България Днес". Тези 4000 лв. са опростени, но от НАП ми казват, че трябва да плата 1938 лв. лихви, за да може да се вдигне запорът върху сметката ми", уточнява майката на две деца.

Пред "България Днес" говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров потвърди, че жената трябва да плати сумата за лихвите, тъй като те не са опростени при решението от президентската институция. А такава правна възможност е съществувала.

"Наела съм адвокат и ще има дело. Нямам възможност да плащам такива пари, а и след като самият г-н Радев опрощава парите, не виждам защо трябва да се искат лихви", категорична е пред "България Днес" Кристина Буковинова.

Реклама
Реклама
Реклама