Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6879982 www.bgdnes.bg

Италиански алпинисти: Срещнахме Боян Петров в лагер 1, не мислехме, че е за последно

Алпинистите Адриано Бонмасар и Романо Себастиани се завърнаха в Италия, след като изпитаха силни емоции в Хималаите. Италианските алпинисти също бяха поели към връх Шиша Пангма, заедно с Боян Петров, но се отказали заради лошите метеорологични условия, разказва италианска медия.

Дуото също е било в неизвестност за няколко дни поради разразилата се буря. Все пак успяват да достигнат базовия лагер невредими, но доста изморени и измръзнали. Двамата са се спускали в особено тежки условия - полярен студ, изключително бурен вятър и лоша видимост.

Реклама

"Преживяхме тежки времена в Хималаите, но винаги сме знаели, че сме физически и психически подготвени за условията. С Романо винаги сме били в пълна хармония.", разказва Бонмасар.

"За съжаление, имахме и трагични моменти. В лагер 1 разговаряхме с Боян Петров и явно ние сме били последните. Решихме да слезем заради времето, а Боян продължи сам нагоре. Искаше да достигне и този "Еверест". Никога не сме си представяли, че тази среща беше сбогуване, че е последната", разказват алпинистите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама