Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6881318 www.bgdnes.bg

Георги Младенов: Заплашват ме по телефона

- Г-н Младенов, защо се стигна до грозните сцени в зала "Универсиада"?

- Не може привържениците на "Левски" да бъдат оприличавани и сравнявани с 10-15 лумпени. Баскетболът е интелигентна игра и публиката също е интелигентна. Не искам да коментирам защо се стигна до тази грозна история. Нито искам да говоря по въпроса как да се действа оттук насетне, за да няма повече такива ексцесии.

Реклама

Аз в момента съм никой в българския баскетбол, пет години ме нямаше и не ме търсят нито за мнение, нито за нищо. Просто съм коментатор в БНТ. Затова мога да говоря за този мач, както и за другите, които съм гледал.

Ще ви призная, че получавам заплахи по телефона, обаждат ми се анонимни хора, пишат ми есемеси, пишат във Фейсбук. Но не им обръщам внимание. Други искат от мен и от Камен Алипиев-Кедъра да кажем истината за българския баскетбол. Но кои сме ние? Има си ръководство, управителен съвет, съдийска комисия и те трябва да кажат истината. И не само да кажат, ами да си дадат сметка каква е тя и да направят нещо.

- Вие сте важна фигура в българския баскетбол, не се ли вслушват ръководителите в мнението ви?

- Никой ни ми е искал мнението от страна на ръководителите на българския баскетбол. Някои се опитват да ме вкарат в ролята на черна овца, аз да говоря за нещата. Но аз не съм в ръководството, а това е тяхна работа. Маша на никого няма да ставам.

Мога само да коментирам това, което виждам на терена, и да дам пред зрителите оценка на случващото се.

- Този втори финален двубой имаше достойнства...

Реклама

- Да, имаше! Изобщо целият сезон е интересен, има добри отбори, играе се качествен баскетбол. Не говоря само за "Левски Лукойл" и "Балкан", но и други отбори. Първенството този сезон беше много интересно, много тимове бяха близо да поднесат изненади срещу фаворитите. Има интересни треньорски решения, наставления по време на мача, отигравания и тактика.

- Дълги години бяхте основен състезател на "Левски", имало ли е подобни неприятни случки в кариерата ви?

- Чак такова нещо не ми се е случвало. Много пъти в различни зали из България е имало напрежение, нелицеприятни възгласи от публиката, скандирания, но чак такова чудо не е било.

- В агитката на "Левски Лукойл" се видяха лица от футболните трибуни, дали баскетболът няма да заприлича на трибуните от стадионите?

- Това не бива да се допуска. Баскетболната публика е възпитана, коректна по принцип. Трябва ръководителите да намерят начин как да стопират хулиганщината. Мога да им дам съвет, но те не го искат, не ме броят.

Ето, онази вечер синът ми, който е на 17 години, бе на мача и като се прибра вкъщи, каза: "Татко, вече няма да ходя на мачове". Шефовете на баскетбола това ли искат да се случи, хората да не влизат в залите?

Реклама
Реклама
Реклама